— Selvsagt var det en påkjenning og en tung operasjon. Før jeg visste om jeg hadde fått spredning og hvordan prognosen var, snakket jeg heller ikke offisielt om diagnosen. Men jeg er ærlig når jeg sier at det har aldri sjenert meg at å ha en pose på magen, sier Lisæth.

I dag måtte han ta pause fra juleforberedelser sammen med konen Kari, for å svare på hvordan hverdagen arter seg for en stomioperert.

Lisæth (70) er nestleder i Den Norske Kreftforening og vet hvor viktig det er å informere om hvordan hverdagen til kraftpasienter arter seg.

— Jeg har alltid snakket åpent om kreften min. Vi vet jo at det har vært mange fordommer rundt kreft. Tidligere ble kreft automatisk forbundet med død. Slik er det heldigvis ikke lenger. Nå vet vi at kreft ikke er håpløst, sier Lisæth, som har engasjert seg i arbeidet i Den Norske Kreftforening etter kreftoperasjonen.

Unngå tunge løft

Som kreftekspertene mener også Lisæth at kong Haralds prognoser er meget gode.

— Går alt som det skal, burde det ikke være noe i veien for at kongen igjen skulle kunne leve et normalt liv, sier han.

— Kongen er jo en dyktig seiler. Vil han kunne fortsette med å stå til rors etter operasjonen?

— Ja, helt sikkert. Men han bør nok sørge for at han har et godt mannskap, sier Lisæth, som flere ganger har hatt gleden av å være vert for kongen under hans besøk i Bergen.

— Vi stomiopererte har jo hull i bukhinnen og skal ikke belaste oss selv med tunge løft. Dessuten må vi kle oss ekstra mot frost når vi går på ski om vinteren. Vannet vi går med utenpå magen kan jo fryse. Jeg må innrømme at det ble mindre skigåing etter jeg ble operert, sier Lisæth, som også skiftet hus med leilighet etter operasjonen.

BLÆREKREFT: - Jeg har levd helt som normalt etter operasjon, forteller Henrik J. Lisæth, som selv ble operert for blærekreft i 1987.
JAN M. LILLEBØ