— Helt uhørt. Kommunen bør betale tilbake fortere enn svint, sier en fortørnet Hilde Sundve Jordheim fra Askøy. Hun er leder i det landsomfattende Foreldreutvalget for grunnskolen og frykter at skolefritidsordningen kun blir et tilbud til foreldre med tykk lommebok.

— Skolefritidsordningen må være for alle barn - ikke bare for dem med foreldre som har råd til å betale. For kommuner som sliter med økonomien, blir SFO lett en salderingspost. Det gir seg utslag i et dårlig faglig innhold og i slitte lokaler - samt altså en for høy regning til foreldrene, advarer Sundve Jordheim.

- Klare regler

Foreldrene til 6700 barn i skolefritidsordningen i Bergen har de siste tre årene betalt opp til 2500 kroner for mye i året. Det går frem av en rapport fra kommunerevisjonen. Kommunen vedgår tabben, men mener foreldre kun har betalt 6 millioner kroner for mye.

— Revisjonen dokumenterer det vi lenge har hatt mistanke om. Vi har fått mange henvendelser fra foreldre som føler seg lurt. Dette burde egentlig ikke være noe problem. Reglene er helt klare, sier Sundve Jordheim til bt.no.

Hun er ikke fornøyd med at kommunen neste år lover å redusere SFO-satsene med 75 kroner.

— Dersom jeg har betalt for mye for en vare, ønsker jeg ikke at naboen skal få pengene igjen. Her må kommunen bla opp og betale tilbake hver krone, krever foreldretalskvinnen.

Kobler Clemet inn

Nå blir kommunens SFO-grådighet en sak for utdanningsministeren.

— Dette skal vi ta opp med statsråd Clemet, ja. Foreldreutvalget har jevnlig kontakt med den politiske ledelsen i Kirke,- forsknings- og utdanningsdepartementet og her må det ryddes opp, mener Sundve Jordheim.