• Jeg sliter, sier Tom Andreassen (43) og ser på meg med klare blå øyne. Den tidligere heroinmisbrukeren har gått på metadon i fire år og vet så altfor godt hva det vil si å være ensom.

— Etter at jeg sluttet å gå i Nygårdsparken, har jeg slitt med å få meg venner. Overalt hvor jeg går føler jeg meg utafor. Av og til klarer jeg ikke engang å gå ut av leiligheten, fordi jeg ikke vet hvor jeg skal gå, sier Tom, som av hensyn til familien ikke ønsker å bli fotografert.

Selv var han bare knapt tenåringen da han falt utpå. Det begynte med hasj og fortsatte med amfetamin og heroin. Nesten 25 år tilbrakte han i narkohelvetet før han selv la seg inn til avrusning og fikk ta del i metadonprogrammet.

— Alle vennene mine fra ungdommen var narkomane og kriminelle. De fleste av dem er borte nå, sier han stille.

Han presiserer likevel at det etter forholdene har gått svært bra med ham de siste årene.

— Jeg vet om mange andre som har det mye verre og isolerer seg totalt fra omverdenen. Hvis de først tør å oppsøke noen, så er det deres gamle venner i parken. Våren er faktisk den verste tiden, så det er helt glimrende at Røde Kors-prosjektet starter akkurat nå. Det kommer til å gi mange av oss et enormt løft, sier Tom.

Nå håper han å kunne fylle noen av dagene sine med mer mening gjennom pilotprosjektet «Aktiv Fritid».

— Det er helt topp at noen vil stå på og gjøre noe for oss. Jeg tror svært mange av metadonbrukerne her i byen vil bli med, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å bidra til at prosjektet lykkes, sier Tom.

fakta/Metadon

  • Metadon er et kunstig stoff som virker i stedet for opiater (heroin, morfin, opium), og er det medikamentet innen rusavvenning som har vært lengst i bruk i Norge.
  • Stoffet ble oppfunnet av tyske kjemikere under annen verdenskrig pga. mangel på smertestillende midler.
  • Metadon gjenoppretter endorfinbalansen hos heroinmisbrukere.
  • Er vanedannende, men gir ingen rus.
  • Subutex virker både i stedet for og mot opiater, samtidig som det hindrer effekten. Relativt nylig tatt i bruk i Norge.