• Jeg tror jeg er blitt mer selvstendig ved å arbeide i Frankrike. Arbeider du i landet du reiser til, blir du lettere kjent med vanlige folk.

Mari Bratberg jobbet i ni måneder som volontør i Lille i Frankrike. Volontører gjør frivillig innsats for andre i et europeisk land. De fleste deltar i sosialt arbeid med barn, unge eller eldre, kultur og media, idrett eller natur og miljø. Lønn betales ikke, men de som jobber frivillig på denne måten, får dekket reise, bolig, mat, språkopplæring og lommepenger.

Mari Bratberg arbeidet blant barn og eldre og var i tillegg med på å tilrettelegge kulturelle festivaler. Hun ble tatt godt imot, ble kjent med unge fra Lille og andre europeiske land og lærte seg fransk skikkelig. Litt hjemlengsel var det i perioder, men det gikk over. Innsikt i et i annet lands kultur ga henne også et nytt syn på Norge.

I går var hun en av flere unge som kapret byens storstue, Torgallmenningen i anledning av «Europeisk UNGdomsuke».

— Unge fra Norge kan lettere studere og arbeide i utlandet nå, opplyser Hordalands europakonsulent Barbara Harterink til Bergens Tidende. Hun mener mange ikke er klar over muligheten for ungdomsutveksling og arbeid ute.

Ti bandene skapte stemning på Torgallmenningen i går. Zany Tune var først ute. Gitarist Trond Helgelid skulle gjerne hatt litt varmere vær. Men han gledet seg over bandets mulighet til å vise seg frem. Musikken ble godt mottatt. Folk satte pris på å høre noe mer forfriskende enn lyden av regndråper denne første lørdagen i oktober.

VOLONTØR: Mari Bratberg anbefaler frivillig arbeid i utlandet. Du får ikke lønn, men får dekket reise, bolig, mat, språkopplæring og lommepenger.

ARNE NILSEN (foto)

<b>VOLONTØR: </b>Mari Bratberg anbefaler frivillig arbeid i utlandet. Du får ikke lønn, men får dekket reise, bolig, mat, språkopplæring og lommepenger.<p/>ARNE NILSEN (foto)