— Det begynte med et innbrudd i Kiwi-butikken i Vaskerelven september 2004. Det var så profesjonelt utført at vi fikk mistanke om at det sto en organisert kriminell gruppe bak, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Etter en omfattende nasjonal etterforskning mener politiet nå de kan bevise at en albansk liga har begått 26 vellykkede innbrudd over hele Norge de siste to årene.

Tyvene skal ha spesialisert seg på å stjele tobakk og bryte opp spilleautomater, og har ifølge den 14 sider lange tiltalen hatt et utbytte på minst 2,8 millioner kroner. Under innbruddet i Vaskerelven fikk tyvene med seg tobakk for 350.000 kroner, og snaue 28.000 kroner fra en spilleautomat.

Bruker antimafia-lov

— Dette er den største vinningskriminalitetssaken knyttet til en organisert kriminell gruppe i Norge. Disse folkene har det som sin jobb å reise rundt i landet for å begå innbrudd, sier Christoffersen.

Alle fem er tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, som omfatter organisert kriminell virksomhet. Den nye paragrafen gjør at forbrytelser begått av organiserte kriminelle grupper kan straffes hardere av domstolene.

Politiet er ikke i tvil om at de fem som nå er tiltalt er kjernen i en organisert kriminell gruppe.

— Denne samme metoden går igjen. Disse personene lever relativt anonyme liv i Oslo, og reiser ut til ulike steder over hele Norge for å begå innbrudd. Så reiser de tilbake til Oslo samme natt, og får sendt pengene raskt ut av landet, sier politiførstebetjent Ove Johannessen.

Han har ledet en etterforskningsgruppe på seks personer, som i fjor sommer fikk i oppdrag av Riksadvokaten å knekke den albanske ligaen.

— De samme folkene går igjen, men innbruddslagene har ulike konstellasjoner. Vi mener de har fått lokal hjelp på de ulike åstedene, både til å velge ut mål og bistå under innbruddene, sier Johannessen.

Ifølge politiet er minst 17 personer knyttet til ligaens innbrudd. 15 av disse er av albansk etnisk opprinnelse, mens mannen politiet mener har planlagt og lagt til rette for innbruddene - Alfred Alex Odeh, som er bosatt i Oslo - opprinnelig er fra Palestina.

Dømt på fire ulike navn

Det har allerede vært åtte domfellelser som et resultat av prosjektet mot ligaens virksomhet, blant annet i Bergen tingrett og Nordhordland tingrett. Med ett unntak oppholdt alle de domfelte seg ulovlig i Norge.

Også tre av de tiltalte er ulovlig i Norge. Det samme var ytterligere to siktede, som nå er etterlyst av norsk politi over hele Europa.

— De fleste som har deltatt i innbruddene er albanere som ikke skulle ha vært i Norge. Mange er allerede dømt og er blitt vist ut av landet, men kommer tilbake med falske identitetspapirer, sier Christoffersen.

Med falske pass fra Italia, Hellas og Litauen skal innbruddstyvene ha lurt både politi og domstoler.

— En er dømt seks ganger, men under fire forskjellige navn, sier Christoffersen.

To av de tiltalte ble stanset i trafikkontroller av politiet, men klarte da å unngå å bli arrestert ved å vise forfalskede pass og førerkort.

Politiet mener ligaen med vilje valgte mål på mange ulike steder, slik at politi og domstoler ikke skulle oppdage at de enkelte innbruddene var del av en større, organisert virksomhet.

Kastet ut - tatt igjen

Politiet i Hordaland arbeider nå med en rapport til Riksadvokaten. Der vil etterforskningsgruppen komme med forslag til hvordan politiet bedre skal lykkes i kampen mot organisert kriminalitet.

At kriminelle utenlandske statsborgere blir sendt ut av landet etter å ha sonet bare en del av fengselsstraffen, er et av problemene etterforskningsgruppen peker på.

— Flere soner bare kort tid i fengsel før de blir utvist, men de kommer tilbake. Det gikk under fire uker fra en av de utviste hadde satt foten på albansk jord, til han ble fotografert på et åsted i Drammen, sier Christoffersen.

— Ordningen med å vise dem ut fungerer ikke. Vi gir dem bare en gratis flytur hjem til Albania slik at de kan sjekke kontoen, før de er tilbake i Norge og begår ny kriminalitet, sier etterforskningsleder Ove Johannessen.

Fire av de fem tiltalte sitter i dag i varetekt, i påvente av at saken skal komme opp for Bergen tingrett i høst. Rettssaken er ventet å vare i tre uker, og politiet har stevnet 130 vitner fra hele landet.

NASJONALT ANSVAR: Politiførstebetjent Ove Johannesen og politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt fikk i oppdrag av Riksadvokaten å rulle opp en nasjonal innbruddsliga, etter at etterforskningen av et innbrudd i Bergen gjorde det klart for politiet at de sto ovenfor en organisert kriminell gruppe.

BRUKT I BERGEN: Dette verktøyet ble brukt under innbruddet av Fergehallen Kiosk på Damsgård i februar. Der ble en av de tiltalte og to andre tatt på fersken av politiet. I kjølvannet av pågripelsen ble to personer som nå er tiltalt arrestert i Oslo.

FOTO: POLITIET