I 17-tiden søndag satte storfamilien seg til bords hjemme i huset i Knarvik i Lindås. Selskapet på to voksne og fem barn hadde røkt svinekam med ben på menyen — kjøpt på en lokal dagligvarematbutikk.

— Kjøttet skulle være ekstra smakfullt, også. Det sto det på pakken, sier familiefar Sigurd Nybø.

Og måltidet gikk som en drøm - en god stund.

«Noe hardt»

— Til serveringen hadde jeg kuttet opp noen store stykker. Mot slutten av måltidet skulle jeg skjære opp et av de siste stykkene i mindre biter. Da traff kniven noe hardt som laget en metallisk lyd. Jeg skjønte at det ikke kunne være bein, men ante jo ikke hva det var, sier Nybø.

Det er noe som ikke skal skje, men som tydeligvis har skjedd

Geir Egil Roksvåg, daglig leder i Nordfjord Kjøtt

— En av tenåringene ropte «Æsj!» og ville ikke spise mer.

Da de sjekket gjenstanden nærmere, viste det seg å være et blankt, tynt metallstykke.

— Vi spurte oss selv om vi kunne ha glemt noe inni kjøttet selv, men dette var noe vi ikke hadde sett før, forteller Nybø.

Han kom etter en stund på et innslag han hadde sett på TV-kanalen «Discovery».

— Det var et sånt «slik gjør de det»-program som handlet om hvordan man får saltlake inn i kjøtt. Jeg mente å huske igjen at de der brukte en spiss som lignet på den vi fant i kjøttet.

- Forundret og forskrekket

- Hvordan var reaksjonene rundt bordet?

Vi mistet litt matlysten

Sigurd Nybø

— Vi ble jo både forundret og forskrekket. Heldigvis hadde vi rukket å spise litt før det skjedde; vi var godt på vei i måltidet. Men det ble på en måte litt bråstopp. Vi mistet litt matlysten av å finne dette her.

Svinekammen kom fra Nordfjord Kjøtt. Daglig leder i Nordfjord Kjøtt, Geir Egil Roksvåg, legger seg helt flat og beklager etter å ha sett bilder av kjøttstykket med metallspissen i.

MISTET APPETITTEN: - Det ble på en måte litt bråstopp. Vi mistet litt matlysten av å finne dette her, forteller Sigurd Nybø i Lindås.
PRIVAT

— Det er helt rett som kunden antyder, at dette er en sprøytespiss som man bruker til å sprøyte saltlake inn i kjøttet med. Den kommer fra produksjonen vår. Det er noe som ikke skal skje, men som tydeligvis har skjedd, sier Roksvåg.Han kan ikke huske å ha hørt om tilsvarende saker hos dem før.

Daglig leder: - Svært dumt

— Det er sånt som kan skje, men som vi skal klare å gardere oss mot, sier han.

— Nå må vi veldig raskt prøve å finne løsninger som gjør at vi kan gardere oss helt mot det, legger han til.

Roksvåg sier det neppe er noen fare for å få spissen i seg, siden den er så stor.

Han fremholder også at sprøytespissen som brukes i produksjonen skal være helt ren, slik at det ikke skal kunne overføres noe urent fra spissen til kjøttet.

— Men det er selvsagt svært dumt, uansett. Metallgjenstander i mat er ikke bra. Det er veldig kjedelig at denne familien skal få ødelagt et måltid på grunn av en feil vi gjør, sier daglig leder i den Stryn-baserte kjøttforedlingsbedriften.

— Dette er en produksjonssak som ikke er god nok og som vi må ta action på.

Oppfordrer til å klage

Han oppfordrer kunden til å oppsøke butikken der svinekammen ble kjøpt.

— Der vil de kunne få nye varer eller en annen form for godtgjørelse. De kan selvfølgelig også sende en reklamasjon direkte til oss, avslutter Roksvåg.

«EKSTRA SMAKFULL»...: ... sto det på pakken fra Nordfjord Kjøtt. Og måltidet gikk fint en lang stund. Nå legger kjøttforedlingsbedriften i Stryn seg langflat etter produksjonstabben. - Metallgjenstander i mat er ikke bra. Det er veldig kjedelig at denne familien skal få ødelagt et måltid på grunn av en feil vi gjør, sier daglig leder i Nordfjord Kjøtt, Geir Egil Roksvåg.
PRIVAT