— Klasserommene ser fine og koselige ut, men i virkeligheten er de pill råtne. Veggene er fulle av råte, sopp florerer og når det regner må man sette ut bøtter fordi det drypper fra taket, sier Ståle Jakobsen. Han er far til Synne (7), som er elev i andre klasse på Rossland skule. De siste dagene har han holdt datteren hjemme fra skolen. Jakobsen er ikke alene om å reagere på forholdene.

— Vi har holdt barna hjemme siden tirsdag. I går møtte bare fem av 23 elever i andre klasse på skolen. Jeg tror alle som hadde mulighet holder barna sine hjemme, sier Atle Skomsøy, som også har en datter i andre klasse.

Bakgrunnen for at foreldrene ikke vil la sine håpefulle gå på skolen, er en rapport fra Næringsmiddeltilsynet, som ble kjent tidligere denne uken. Ifølge tilsynet er to av klasserommene ved skolen ikke egnet som oppholdsrom for mennesker på grunn av fukt og råte. De to rommene, som hovedsakelig blir brukt av andre og fjerde klasse, ligger i et brakkebygg som skolen tok i bruk i 1997, grunnet plassmangel.

— Brakkene var utslitte allerede da de kom hit. Der har ikke akkurat blitt bedre med årene, sier Skomsøy.

Kvalme og hodepine

Synne Jakobsen (7) leker sisten i skolegården med venninnene. Inn i skolebygget får ikke syvåringen lov til å gå. Etter at hun byttet klasserom i høst har hun fått problemer med astma og allergi.

— Synne har kronisk astma, men har klart seg uten medisiner i to år. Etter at hun byttet klasserom har hun vært nødt til å begynne med medisinene igjen. Dessuten klager hun ofte over kvalme og hodepine etter endt skoledag. Vi mistenker at forholdene i klasserommet er årsaken, sier Ståle Jakobsen.

Han er fast bestemt på å holde Synne hjemme til skolen tilbyr barna et annet klasserom. Det er helt greit, synes syvåringen selv.

— Det er litt gøy å være hjemme fra skolen. Jeg har lekt med søsteren min, som går i barnehagen. Men det er gøyest å være på skolen og lære ting, sier Synne.

— Hvordan er det i klasserommet?

— Det er litt mye sopp i taket, og så er det ikke så god luft. Jeg blir ganske ofte kvalm, og av og til får jeg vondt i hodet av å være på skolen, sier hun.

Stenges ikke

Ifølge Stein Frode Flataker, som er sjef for kultur- og oppvekstetaten i Meland kommune, er det ingen umiddelbare planer om å stenge de to klasserommene.

— Verken Arbeidstilsynet eller kommunelegen mener det er grunnlag for øyeblikkelig stengning, sier han.

Neste uke kommer Arbeidstilsynet tilbake til skolen og kan eventuelt gi pålegg om at klasserommene skal stenges. Kommunen har fått muntlig pålegg om snarest mulig å utarbeide en handlingsplan og å sette i gang tiltak for å forbedre forholdene.

Rektor ved skolen, Lars Arne Markhus, sier han forstår at foreldrene er engstelige.

— Foreldrene har full rett til å ta barna ut av skolen, men jeg synes beslutningen ble tatt litt vel raskt. Neste uke vil det bli holdt et informasjonsmøte om rapporten og kommunens arbeid. Foreldrene burde ventet til etter møtet før de tok en slik avgjørelse, sier Markhus.

HOLDES HJEMME: Fem år gamle Julie Skomsøy, som fortsatt går i barnehagen (til venstre), Amalie Ådlandsvik Skørtveit (7), Synne Jakobsen (7) og Cecilie Skauge Terkelsen (7) lekte sisten i skolegården på Rossland skule i går ettermiddag. På dagtid må skolejentene være hjemme fordi klasserommet er fukt- og råteskadet.

SOPP OG RÅTE: Synlige råteskader og sopp som vokser på skolebygget har fått foreldre til å holde barna hjemme fra Rossland skule.
TOR HØVIK