— Vi er klare for fest. Om det blir denne helgen, neste eller helgen etter, får vi se, sier Geir Finsås.

Han og kameratene holder fredag ettermiddag på med å bygge en scene utenfor lokalene til Hells Angels MC Bergen i Hardangerveien.

INN I HULEN: Her er inngangen til Hells Angels lokaler i fjellet.
Pål Engesæter

Hvorvidt det står musikere på den i helgen er usikkert, men blir det regn er de forberedt. Presenning og partytelt står klart.

30 centimeter ståldør

Bommen som må forseres for å komme inn på området, åpnes innenfra lokalene. Ved siden av scenen står seks motorsykler i et skur.

Geir Finsås tar oss med inn i lokalet, hvor politiet venter at det skal være fest i helgen. På vei inn i fjellhulen, står en utrangert buss på venstre side. Flere nye madrasser, fortsatt med plasten på, står strippet sammen.

På murveggen står et skilt på engelsk «Kun parkering for Harley, japanske sykler blir skrotet».

Inngangen til lokalet er solid sikret. I porten er det to dører. Det er også mulig lukke hele tunnelåpningen med en 30 centimeter tykk ståldør, fylt med stein. Den kan lukkes automatisk, og dekker hele inngangen.

Tunnelen ble bygget av NSB på begynnelsen av1950-tallet i forbindelse med elektrifiseringen av Vossebanen. Porten ble lagetfor å beskytte omformeren som sto inne i fjellhallen mot eventuellebombeangrep.

Verksted og festlokale i fjellet

STRIPPET: Denne sykkelen står i verkstedet til Hells Angels på Midttun.
Pål ENGESÆTER

På høyre side innenfor dørene er et stort og velutstyrt verksted. Det mekkes på flere motorsykler i lokalet.

Vegg i vegg med verkstedet ligger det store festlokalet. En gedigen vifte ruver høyt oppe i taket. Galleriet er utstyrt med bord og stoler, under det er det en bardisk. Flere motorsykler står parkert inne i festlokalet.

Opp trappen kommer vi til en flislagt gang. Fra gangen kan en gå inn toaletter, et mindre festlokale, et velutstyrt kjøkken, spiserom og kontorer.

Det er støpt betongvegger som en tunnel inne i fjellhulen. På utsiden av betongveggene går det ganger mellom betongen og fjellet både bakover og oppover.

— Vi har selv pusset opp lokalene, og det er fagmessig gjort. Det er mange håndverkere i klubben, forteller Finås. Her er ryddig, men foreløpig ikke pyntet til fest. Men siden torsdag formiddag har flere politipatruljer vært på plass i Hardangervegen i påvente av nettopp fest.

Styrket grensekontroll

Da BT snakket med politiets operasjonsleder torsdag, fikk vi opplyst at det var en trafikkontroll i Hardangervegen. Fredag ettermiddag sto politiet der fortsatt.

— Vi er på plass fordi det skal være fest i lokalene lørdag. Det har de selv opplyst til oss, sa Morten Ørn, sjef ved Bergen sør politistasjon, til BT fredag klokken 17.00.

Han forteller at bergenspolitiets kontroll er i samsvar med det som er vanlig fra politiets side når Hells Angels har fester.

— Vi har styrket grensekontrollen på Flesland og på Danskebåten. Vi ser ikke bort fra at det kommer gjester fra utlandet, sier Ørn.

SMÅBAREN: I ett rom inne i fjellet har klubben innredet en mindre, men velutstyrt bar.
Pål Engesæter

— Bra de passer på

— Det er bra de passer på oss, men det er sikkert mange firma som kunne tenke seg å ha politiet utenfor lokalene sine om natten, legger han til.

Da BT snakket med en representant fra Hells Angels ved 15-tiden fredag, var han lattermild, men også en smule irritert.

— De har stått her døgnet rundt, visstnok fordi vi skal ha fest i helgen. Så klager de over at de har for få ressurser. Jeg skjønner ikke hva de holder på med. Det hele er latterlig, sier talsmannen.

— Vanlig prosedyre

- Hvordan fungerer kontrollen?

— Vi må vise identitetspapirer, så sjekker de kjøretøyene. De har ikke funnet noe, så det er jo rart at de bruker dager og netter her oppe.

— Bakgrunnen for vår tilstedeværelse, er at Hells Angels skal ha en fest i helgen. Vi er på plass for å se hvem og hvor mange som kommer, samt hvem som frekventerer lokalene nå i forkant. Det er vanlig prosedyre, sa politistasjonssjef Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjonsdistrikt til NRK torsdag.

- Greit samarbeid

Ørn sier til BT at han forstår at HA-medlemmene reagerer på at politiet står utenfor lokalene.

SNAKKER SAMMEN: Geir Finås i samtale med en av politimennene utenfor Hells Angels lokaler i Hardangervegen.
PÅL ENGESÆTER

— Det er motstridende interesser. Det er viktig for oss å følge med dem for å få oversikt over nettverk og relasjoner.

Morten Ørn beskriver bemanningen som ordinær.

— Samarbeidet med klubbens medlemmer går greit. Jeg regner med at festen også kommer til å gå i ordnede former, sier Morten Ørn.