• Kjøttkakene er knallharde, vi kan nesten bruke dem som pakkeballer, forteller Alfred Harkestad (66). Brukere og pleiere ved Engen dagsenter har lite godt å si om ferdigmaten de får servert.

— Politikerne burde kommet her en dag vi har kjøttkaker. Det er ingen som ville spist dem, sier Alfhild Nilsen (85).

17 eldre sitter rundt to langbord. Klokken er ett, og det er middagstid. Laks og poteter blir servert.

«Ufyselige seibiffer»

Harkestad har vært fast gjest ved Engen dagsenter i seks år, og er svært misfornøyd med at senterets hjemmelagete mat er blitt erstattet med industrimat fra Bergen Matforsyning.

— Alt var bedre før. Da var det mer ferskvare, og maten var bedre tilberedt. Nå er seibiffene ufyselige, de er ikke spiselig. Det vi fikk fra kjøkkenet tidligere var helt topp, sier han, og de syv damene rundt bordet nikker seg enig.

De eldre forteller at det er «den samme maten» som går igjen, det er ingen variasjon.

— Vi får dessert bare annenhver uke. Da får vi enten dessert eller suppe, sier Alfhild Nilsen.

Hjelpepleierne Alvhild Angeltveit og Marianne Haugland ser også en tydelig forskjell før og etter kjøkkenreformen.

— Brukerne spise mindre nå. De synes ikke maten er så god, og legger igjen på tallerkenen, sier Angeltveit.

— Jeg har inntrykk av at mange er for beskjedne til å si fra om at de ikke liker maten, hevder Haugland.

Fra 150 til 8 porsjoner

Senteret har også en kantine. Aller helst vil brukerne at kommunen bruker selskapet som har overtatt der.

Tidligere hadde kantinen opp til 150 gjester hver dag. Da det ble lagt om til ferdigmat, gikk det nedover. Både med salgstallene og matkvaliteten Til slutt var salget nede i 8 porsjoner daglig. Kantinen måtte stenge.

Men nå, etter at de ansatte bedriften Beredt, går omsetningen sakte, men sikkert oppover igjen og kundene er storfornøyde. Brukerne av dagsenteret veksler på å spise i kantinen og på selve senteret.