I november oppfordret Mattilsynet oss om å sjekke fryseren for kjøttdeig fra Nordfjord Kjøtt AS. Beskjeden var at den importerte kjøttdeigen kan inneholde salmonellabakterier.

I går fikk vi melding igjen. Denne gangen frykter Mattilsynet at det er kjøttdeig fra Gilde som kan inneholde tarmbakterien E. coli.

– Folk har nok blitt mer skeptiske til kjøttdeigen som produkt. Skjer det noe liknende enda en gang, kan folk komme til å endre vaner, sier merkevareekspert Helge Thorbjørnsen ved Norges Handelshøyskole.

Sterk merkevare

Thorbjørnsen tror mistanken om E. coli-bakterier vil få økonomiske konsekvenser for Gilde på kort sikt, men at merkevaren sannsynligvis ikke kommer til å lide alvorlig i lengden.

– Gilde har levert trygg og god mat i Norge gjennom mange år. De har gjort en god figur ved å trekke tilbake 50 tonn kjøttdeig før de er sikker på om den er infisert. Men hvis dette gjentar seg, kan det fort få større konsekvenser for merket, sier Thorbjørnsen.

Trygt å spise taco

Men kjøttdeig er ikke bare kjøttdeig. Produktene som ble trukket tilbake fra butikkene i går, er Gildes kvernet kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig. Både kvernet kjøttdeig og karbonadedeig er laget av storfekjøtt, men sistnevnte inneholder bare renskåret kjøtt. Familiedeig er en blanding av kjøtt fra storfe og svin.

Ifølge Mattilsynet kan du trygt spise tacoen din i helgen. Så lenge du steker kjøttdeigen godt og sjekker at den ikke har Gildes autorisasjonsnummer 103.

– Dessuten er det viktig med god hygiene når du tilbereder kjøttdeigen. Vask redskapene godt når du har brukt dem på kjøttdeigen, oppfordrer pressekontakt i Mattilsynet, Finn Oluf Nyquist.

Du bør altså vente med tartarbiffen.