Rolf Helland (42) var den første som kom til ulykkesstedet etter den tragiske båtulykken. Da Bergens Tidende møtte Helland, så alt idyllisk ut i sundet utenfor Krokeide. Noen småbåter tøffet omkring, sjøen var blikkstille, og været fint.

— Slik var det den dagen også. Det var bare idyll, til det plutselig skjer noe.

Så de kom til å kollidere

Byggmesteren bor på Krokeide, men holdt på å jobbe med å sette opp et tilbygg på en hytte på Austreneset mandag. Helland sto og jobbet på en vegg, da han kikket utover fjorden og så to båter som var på vei mot hverandre.

— Høyte kom ut mellom de to holmene. Skjærgårdsjeepen var på vei inn i sundet. Jeg så de kom mot hverandre, og et sekund eller to før ulykken skjønte jeg at de kom til å treffe hverandre, sier Helland.

- Kjørte tvers over

Høyte eier en fritidseiendom i området, og var etter fiskestangen i båten å dømme på vei ut på fisketur. Føreren av skjærgårdsjeepen, en 44 år gammel mann som også eide en hytte i nærheten, hadde vært på jobb i Nordhordland og skulle kjøre inn i Austrevågen. Så langt kom han ikke. Båten hans kjørte inn i Høytes 14 fots With Dromedille på høyre side akter i båten, omtrent ved passasjerplassen der Høyte satt.

— Skjærgårdsjeepen gikk tvers over Høyte sin båt. Deretter kjørte den videre, og gikk rett i fjellveggen, sier Helland.

Plukket opp Høyte

Byggmesteren slapp spikerbeltet, løp ned til bryggen og la ut med sin egen båt for å hjelpe de to båtførerne. Begge de to skal ha blitt slengt ut av båtene etter sammenstøtet.

— De lå i vannet begge to. Jeg fikk tatt dem opp i min båt. Føreren av skjærgårdsjeepen gjorde en god jobb med å forsøke å gjenopplive Høyte, sier Helland.

Ifølge Helland hadde Høyte tydelige skader, mens 44-åringen skal ha kommet mer eller mindre uskadet fra kollisjonen.

— Han var preget av alvoret. Det var vi alle.

Det er foreløpig uklart om Høyte døde som en følge av kollisjonen eller av drukning. Ifølge Helland skal han ha ligget i vannet i fem minutter før han ble plukket opp. Etter å ha tatt opp de to, kjørte han dem inn til Krokeide kai. Etter omtrent ti minutter kom ambulanse til stedet.

— Men ambulansefolkene jobbet ikke lenge. Det var lite de kunne gjøre, sier Helland.

- Tøff opplevelse

44-åringen som kjørte skjærgårdsjeepen, har status som siktet, i og med at det er tatt blodprøve av ham. Politiet vil ikke spekulere i hvem som hadde skylden for ulykken før de er kommet lenger i etterforskningen. Siden Høytes båt og skjærgårdsjeepen var på kryssende kurs, og skjærgårdsjeepen kom fra styrbord, var det Høyte som hadde vikeplikt. Men sjøveisreglene stiller også strenge krav til aktsomhet for førerne av møtende båter.

Helland beskriver ulykken som en tøff opplevelse.

— Det var tøft. Det var ikke tilbud om å få snakke med noen eller noe slikt etterpå.

PLUKKET OPP HØYTE: Byggmester Rolf Helland var øyenvitne til båtulykken der tidligere rådmann Haldor Høyte omkom. Han var den første som kom til ulykkesstedet. Ulykken skjedde i sundet bak Helland.<br/>Foto: MARITA AAREKOL