Bilføreren hadde hatt sertifikatet i bare noen måneder da han kjørte ned en mann på Ulvenvegen 20. september 2011. Han var 18 år da ulykken skjedde.

Ifølge tiltalen skal han ha holdt over 100 km/t før han kjørte på 66-åringen. Det ble raskt klart at ulykken var alvorlig.

Nå er bilføreren fylt 20 år, og denne måneden må han møte i Nordhordland tingrett. Han er tiltalt for uaktsom grov legemsbeskadigelse.

Septemberdagen i 2011 var 66-åringen ute og luftet hunden på Ulvenvegen. Der er det 60-sone, men fartsgrensen skal altså ikke ha blitt overholdt, ifølge tiltalen.

Bilføreren mistet kontrollen og traff mannen. Etter det BT kjenner til, var bilføreren og de andre i bilen, skoleelever.

— Livskvalitet redusert

66-åringen ble liggende i veibanen, og det ble raskt klart at skadene var kritiske.

— Han lever, men han ble svært hardt skadet. Livskvaliteten hans ble betraktelig redusert, sier Siren Preto, som er bistandsadvokat for pensjonisten som ble påkjørt.

Hun forteller at det tok tid før hennes klient ble i stand til å gå igjen. Huset hans måtte bygges om, som følge av skadene han fikk.

— Det var en fæl ulykke, skadene hans var sammensatte, og han er fortsatt sterkt preget etter ulykken. Han kan ikke gå som før, sier Preto.

Skal møtes

— Etterforskningen har tatt forholdsvis lang tid, men jeg har ikke drøftet tiltalen med min klient. Vi skal møtes i god tid før rettssaken, sier Einar Råen, som er mannens forsvarer.

Han kan derfor ikke opplyse om hans klient erkjenner straffeskyld i forhold til tiltalen.

Bistandsadvokat Siren Preto kommer til å be om erstatning fra bilføreren for skadene hennes klient er påført.

— Vi legger ned påstand om et beløp begrenset oppad til 200.000 kroner, sier hun.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra aktor, som skal føre saken i retten.

KRITISK SKADET: Den 66 år gamle mannen var kritisk skadet etter å ha blitt påkjørt i Ulvenvegen i Os.
JAN PETTER SVENDAL