Siden 1. februar har bilister som skal kjøre gjennom Vallaviktunnelen på Rv. 7 måttet kjøre i kolonne på grunn av arbeid med tunnelen. Men ikke alle respekterer reglene, og kjører rett forbi, skriver Avisa Hordaland.

Inne i tunnelen står og går tunnelarbeidere, ytterst sårbare for biler som suser forbi. De jobber blant annet med kabeltrekking og montering av 62 nødtelefonstasjoner.

— Veldig farlig

— Dette er veldig farlig, det beveger seg folk inni tunnelen langs hele tunnelsiden. Bilister skal ha ledebil slik at man holder den farten som er regulert, forteller Geir Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Statens Vegvesen, til bt.no.

Forbi arbeiderne i tunnelen skal farten gå i 20-30 kilometer i timen, og ellers skal farten gå i 60. Når det ikke er arbeid i tunnelen, er den vanlige fartsgransen 80.

— Kjører i 80

Brekke forteller at noen av de som ikke bryr seg om kolonnesystemet og kjører inn på egen hånd, holder 80 kilometer i timen, som om ingenting var unormalt.

— De som jobber i tunnelen rapporterer uønskede hendelser, og hittil har det kommet inn mellom 10 og 20 meldinger om biler som kjører gjennom. Men det er sannsynligvis flere, tror Brekke.

- Hva går det av folk?

— Det er vanskelig å si. I starten kunne vi kanskje tilgi folk som misforsto. Men nå har det gått snart to måneder, så nå forventer vi at folk respekterer dette.

Han sier at de prøver å tilpasse kolonneavviklingen etter fergetidene så godt det lar seg gjøre.

- Er det godt nok skiltet utenfor tunnelen?

— Ja, det er det. Men det er jo kanskje ikke alle som leser skilt.

Politikontroll

Nå skal politiet begynne med kontroller for å hindre at flere kjører gjennom tunnelen på egen hånd.

Per Haubjerg er annleggsleder for arbeidet. Han bekrefter at biler kjører forbi utenom kolonnene og at de også kjører fort. Ellers vil han ikke kommentere saken.

I utgangspunktet skal arbeidet med tunnelen slik det foregår i dag fortsette fram til 4. april.

Hva synes du om kolonnesnikerne? Bruk kommentarfeltet under!