HILDE KRISTIN STRAND

Mjelde var bussjåfør i Bergen Sporvei i 40 år.

Etter den tragiske ulykken i tunnelen søndag, der en person omkom, tok Mjelde kontakt med BT. Ifølge den pensjonerte bussjåføren er det største problemet med Løvstakktunnelen lys— og luftforholdene.

— Jeg har aldri vært redd for å kjøre i tunnelen, men jeg har ofte vært sint, sier han.

— Jeg var tillitsvalgt en periode, og i 1987 klaget vi for første gang på forholdene i tunnelen, sier Mjelde.

Halsproblemer

Mjelde begynte i Bergen Sporvei i 1960, og han kjørte gjennom Løvstakktunnelen fra den åpnet i 1968. Han forteller om da han kjørte gamle rute 15, fra Bønes til sentrum. På det meste kjørte han gjennom Løvstakktunnelen 14-15 ganger hver dag. Han støtter dem som ønsker å utvide tunnelen, for i rushtiden var det trangt, og bussene kunne bli stående så lenge som 10 minutter inni selve tunnelen.

— Jeg hadde passasjerer som satt med munnbind. Andre passasjerer foretrakk å ta bussen om Melkeplassen. Selv om vi hadde alle vinduer lukket kom det støv inn i bussen.

Selv er Mjelde plaget med halsen og astma, og en del av disse plagene tror han kommer av støvet i tunnelen. Han vet om flere tidligere kolleger som har liknende plager.

Aldri mer Løvstakken

— Det stemmer sikkert at sikkerheten i tunnelen er blitt bedre de siste årene. Men jeg tror ikke ventilasjonen er blitt bedre, sier den pensjonerte bussjåføren.

Han sier at på det verste kunne man vaske bussen, kjøre gjennom Løvstakktunnelen et par ganger, og så var bussen like skitten igjen.

— Man ble helt svart dersom man dro fingrene over utsiden av den.

Mjelde kjenner mange som ikke bruker tunnelen, og vet om mange som helst kjører om Melkeplassen. Selv kjører han ikke gjennom Løvstakktunnelen lenger.

— Jeg har fått nok av hele tunnelen, sier Tore Mjelde.

<b>KLAGET I 1987:</b> Tore Mjelde har tatt vare på gamle avisutklipp som viser at det ikke er første gang han og andre bussjåfører klager over forholdene i Løvstakktunnelen. Det eldste utklippet er fra 1987. FOTO: GIDSKE STARK.