• Folk må begynne å tenke nå når det blir kaldere. De kan ikke kjøre som før, sier Arne Aase i Trygg Trafikk.

Gradestokken begynner å krype, men bilistene glemmer å omstille seg. Meldingen fra fylkessekretær Arne Aase i Trygg Trafikk er klar: — Farten må ned når det er glatt, uansett hvilke dekk man har.

Ifølge Aase skjer flere trafikkulykker i starten av vinteren. Han tror bilførere har glemt hvordan man skal kjøre på glatten og mange har problemer med å omstille seg.

— Men problemet er at mange øker farten igjen når de har omstilt seg, sier han.

Flere steder er veibanen underkjølt og det fryser på nedenfra. Når det er litt vått på veien fra før, slik som i natt, blir det stålis med en gang. Aase anbefaler derfor dem uten pigger å være ekstra forsiktig på slikt føre.

Å ta stilling til dilemmaet pigger eller piggfri har aldri vært en lett sak. Hvert år testes nye vinterdekk og ekspertene kommer med sine råd. Men på Vestlandet, hvor vintrene kan variere mellom slaps og is, bare veier og regn, kan valgets kval blir kvelende.

Aases tips er å tenke gjennom om man for det meste kjører på hovedveiene hvor Vegvesenet er flinke til å salte. Hvis man må kjøre på isete sideveier for å komme til hovedveiene, anbefaler han pigger.

— Piggdekk best på isete vei. På snøføre kan piggfrie dekk være like greie. Og på tørt føre er stopplengden kortere med piggfritt. I tillegg er de mer behagelig å kjøre med, sier fylkessekretæren.