En 52 år gammel mann fra Romania er i Bergen tingrett funnet skyldig i grov menneskehandel. Sammen med sin kone, som tidligere er dømt i saken, kjøpte han den 13 år gamle jenten fra hennes foreldre i 2010.

52-åringen nektet straffskyld.

Jenten, som også tilhørte romfolket, er nå 17 år og bor på hemmelig adresse i Norge.

— Lurte sexkunder

For fire år siden ble hun tvunget til å gifte seg med parets sønn som også var 13 år. Høsten 2010 kom hun til Bergen. Her ble hun pågrepet av politiet 16. oktober sammen med en annen jente. Begge var forkomne.

I retten forklarte hun at jentene ble utnyttet til tigging og salg av smykker. De ble også brukt til å lure fulle sexkunder. Mennene betalte penger for å ha sex med henne og andre romjenter. Jentene ble med, men stakk av eller gjorde anskrik slik at mennene forsvant, heter det i dommen.

- Kynisk brukt

Hvilket omfang dette skjedde i er uklart, men jenten forklarte at det skjedde i flere norske byer, blant annet Bergen.

— Hun er kynisk brukt av tiltalte som verktøy i en kriminell virksomhet, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, som var aktor i saken.

Saken er en del av den såkalte romsaken som gikk i Bergen i 2012. Der ble seks personer dømt for grov menneskehandel, deriblant 52-åringens kone og sønn.

Tradisjoner tema

Kort tid før hun kom til Bergen ble hun utsatt for seksuelle overgrep av den da 13 år gamle ektemannen i Sverige. Hun motsatte seg dette, og ble holdt av andre mens han skulle gjennomføre samleie, ifølge dommen.

Spørsmålet om Rom-folkets tradisjoner var tema da den store saken gikk i retten i Bergen for to år siden.

— Påtalemyndigheten er fornøyd med at vi har fått gjennomslag for at man ikke kan utnytte og begå overgrep mot mindreårige barn og gjemme seg bak en kultur. Alle barn som befinner seg på norsk jord har krav på den samme beskyttelse, også barn av Rom, sier Christoffersen.

Han er svært glad for at Bergen tingrett slår fast at tradisjoner og kultur ikke fritar noen for overgrep og utnyttelse av mindreårige barn.

Mistet kontakten

Retten synes det er skjerpende at jenten er blitt «opplært i kriminell virksomhet og er satt i dels potensielt farlige situasjoner. Hun har ikke hatt noen reell mulighet til å komme seg ut av dette. Hun har levd under kummerlige forhold og vært i en situasjon hvor hun har opplevd hjelpeløshet, redsel og fortvilelse».

I dag har jenten mistet mye av kontakten med sin familie og det er farlig for henne å reise tilbake til Romania, går det frem av dommen.

- Møtt med rasisme

52-åringen er også dømt for heleri eller hvitvasking av 136.922 kroner. Han må også betale 60.000 kroner i erstatning til jenten.

— Denne form for menneskehandel er et voksende problem i Europa fordi profittpotensialet er så høyt. Når politiet tar tak i denne type saker, blir vi ofte møtt med påstander om rasisme og at politiet forfølger mennesker fordi de er sigøynere. I mange saker er det nok dessverre slik at mange har sluppet unna fordi politi og barnevern ikke har hatt evnet å se barnas behov for beskyttelse, sier Christoffersen.

52-åringens forsvarer Fredrik Undheim har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

AKTOR: Politiadvokat Rudolf Christoffersen er fornøyd med at en mann fra Romania er dømt for grov menneskkehandel.
ODD E. NERBØ (ARKIV)