— Vi kjøper helst ikke fra fremmede, og er veldig forsiktige med unge mennesker. Jeg vil ikke havne i en slik situasjon, sier Kari Rygg ved Steinkjelleren Antikvitetshandel.

Hun sier hun tror det meste av stjålne antikviteter blir solgt utenfor Bergen.

— Enten reiser de bort fra byen og selger varene på torg og i butikker i Oslo, eller så er det bestillingstyveri. Det er noe mange snakker om.

Rygg mener det er færre tyveri enn tidligere. Grunnen, sier hun, er at folk har alarmer.

— Vi har fortsatt folk innom her som ser etter ting som er blitt stjålet fra dem, men det er sjeldnere enn tidligere.

Brukthandlere og antikvitetshandlere er forpliktet til å oppbevare varer de tar inn i minst 14 dager før de selger dem. Det er for at politi og ofre skal ha mulighet til å finne eventuelt tyvegods.

Reidar Rosenvinge ved Bergen Kunsthandel sier han bare har hatt noen få personer innom og spurt etter tyvegods på ti år.

— Det er veldig sjelden folk stjeler malerier, som jeg selger. Jeg hadde selv innbrudd for noen år siden. De tok sølvtøy og antikviteter, men lot maleriene stå igjen, sier han.

Flere er innom Johnny Hammersland og Brukthuset.

— Det er utrolig mange som går rundt og leter. De går til politiet og får beskjed om å sjekke brukt- og antikvitetshandlere i byen. Men det er ingen som har funnet noe så langt, sier han.

Hammersland mener de fleste i bransjen er veldig forsiktige, men at stjålne varer kan dukke opp fra tid til annen.

— Jeg tror det meste selges over internett og avisannonser. Jeg har sett at det dukker opp en del større ting i slike annonser, og personlig tror jeg det er større sjanse for å finne igjen det du er blitt frastjålet om du går rett til Nygårdsparken istedenfor å lete i bruktbutikkene.