Torsdag kveld ble det annonsert på FIS-kongressen i Cape Town at Norge og Voss blir arrangøren av VM i fristil i 2013. Selv om kommunen var den eneste kandidaten, måtte søkerkomiteen overbevise Det internasjonale skiforbundet om at de kan takle et så stort arrangement.

– Det holder ikke med mye snø og bratte fjell for å bli godkjent, her teller virkelig alt mulig – fra transport og beliggenhet til valutakurser. Derfor betyr det mye å bli kvalifisert. Det blir første gang vi får et senior-VM på Vestlandet, sier Norges fristil-diva Kari Traa.

Mini-OL

I februar blir verdenscupen i fristil arrangert på Voss for åttende gang.

– VM er mye større. Da kommer det fire ganger så mange utøvere, med trenere og støtteapparat. Det er nesten like viktig som et OL, hvis du ser bort ifra de andre idrettsgrenene, sier Traa.

Nå håper hun oppmerksomheten rundt VM vil sette fart på rekrutteringen til idretten, også utenfor Voss og Vestlandet.

– Det er mange vestlendinger som vil bli med, men vi mangler trenere. Så hvis det sitter noen der ute som vil bli trener skal vi sørge for nødvendig opplæring, humrer hun.

Bra for Voss

Også Voss-ordfører Gunn Berit Lunde Aarvik er med i den norske delegasjonen som befinner seg i Cape Town torsdag kveld.

– Det var veldig kjekt å kunne skrive under avtalen om VM med Det internasjonale skiforbundet. Selv om vi er et lite sted er vi kjent for veldig gode arrangementer. Jeg har spesielt sansen for skicross. Det er en ny og allsidig gren som blir en del av VM, kommenterer hun.

Ordføreren tror VM i fristil vil bety mye for Voss som reisemål, særlig i vinterhalvåret.

– Dette er en utbredt og voksende sport hvor 35 nasjoner deltar. Jeg tror mange vil komme til Voss og se hvordan vi har det.

Utbygging

I VM-søknaden beskrives konkrete utbyggingsplaner for Voss. Skianleggene skal bygges opp, og etter planen skal også et nytt kulturhus stå klart til 2013. De fire konkurransegreinene i fristil vil bli holdt i Bavallen og Myrkdalen.

– Slik det ser ut nå blir det kulekjøring og hopp i Bavallen og half pipe og skicross i Myrkdalen, sier Traa.

**Les også:

VM i skiflyging 2012 skal arrangeres i Vikersund**

Har du tro på Voss som VM-arrangør? Si din mening i kommentarfeltet under:

Leder i søkerkomiteen Nils Akselberg og Kari Traa presenterte torsdag Voss sin søknad om å få arrangere VM i Freestyle i 2013. Det må ha falt i god jord.
Nils Ringheim
Nils Akselberg og Kari Traa var også svært fornøyd med innsatsen. Her oppstilt i bunad utenfor kongressenteret i Cape Town.
Nils Ringheim