- Jeg er bombesikker på at vi runder 200 millioner kroner på landsbasis før jeg går og legger meg i natt, sier Henning Brikt Andersen.

Og det gjorde de. Noen ny rekord ble det ikke, men mandag morgen er 207.965.915 blanke kroner er talt opp. Foreløpig. Pengene fortsetter nemlig å rulle inn fra givertelefonen og andre kanaler for etternølerne, melder NTB.

Kommunikasjonsansvarlig for TV-aksjonen mener de frivillige bøssebærerne har gjort en kjempeinnsats.

- I Hordaland endte vi på nesten tolv millioner, og kun 30.000 kroner lavere enn i fjor, sier han.

Også i Sogn og Fjordane var giverviljen stor.

- Før Lærdal er talt opp ligger vi på rundt 3,3 millioner. Det er nesten like mye som i fjor, sier han.

Attraktiv Varg Veum-jakke

For hele landet var summen rundt 190 millioner.

- Men det tallet sier egentlig ingen ting, for mange av bidragene har ikke blitt registrert i systemet enda, sier Brikt Andersen like før midnatt søndag.

Han forteller at auksjonen til TV-aksjonen også har tatt seg kraftig opp sammelignet med tidligere år.

- Akkurat nå er budet på jakken til Varg Veum på mer enn 26.000 kroner, sier han.

Fler enn 100.000 bøssebærere

Oscar Harboe er en av flere hundre som troppet opp på Rådhuset tidligere i dag for å hente bøsser. Han forteller om formidabel uttelling etter den første timen på Torgallmenningen.

- Jeg har blant annet fått inn to 500-lapper, sier han.

Harboe valgte nemlig å stille seg ved en av minibankene på Torgallmenningen i Bergen.

- Det ga god uttelling, sier han.

- Vi har fylt hele Bergen

Mari Reinholdt Aas,  fylkesaksjoneleder for TV-aksjonen i Hordaland, er kjempefornøyd med de frivillige bøssebærerne. Hun har sittet ved Rådhuset i Bergen og tatt imot dem.

- Det har vært helt ekstremt bra oppbud, det synes vi er veldig hyggelig, sier hun.

Hun forteller at det skal mye til å unngå bøssebærerne.

- Vi har fylt hele Bergen. Jeg har ikke fått tall fra resten av Hordaland ennå, men her på Rådhuset har det vært ca 250 stykker innom, sier hun like etter klokken 18 søndag.

- Allerede mer enn i fjor

Kristin Sandal, aksjoneleder i Sogn og Fjordane, sier at rundt 2000 bøssebærere er i aksjon i fylket i kveld.

- Vi har fått tilbakemeldinger om at givergleden er stor. Siden det er søndag ettermiddag, er det en del som ikke er hjemme, men vi henger lapper på dørene og håper de gir likevel, sier hun.

På landsbasis hadde det allerede kommet inn 20,5 millioner kroner fra bedrifter og organisasjoner klokken 18.00.

- Det er allerede mer enn i fjor, det har aldri vært så mange som har gitt før, sier Marius Lystad, Næringslivsansvarlig for TV-aksjonen.

Samler inn penger til seks land

Ifølge NTB skal flere enn 100.000 bøssebærere søndag gjøre sitt for å samle inn penger til årets TV-aksjon, som går til Norsk Folkehjelps rydding av miner og klasebomber i seks land.

Totalbeløpet, inkludert bidrag fra næringsliv, selskaper og organisasjoner, blir ikke klart før om noen dager, men klokken 22.30 hadde aksjonen fått inn 163.285.748 kroner.

Da NRKs maratonsending startet klokken 16, gikk startskuddet for verdens største innsamlingsaksjon målt i innsamlede midler per hode.

- Vi skal realisere tidenes beste TV-aksjon, det er vårt mål. Jo mer vi får inn, jo mer minerydding kan vi gjøre ute, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp til NTB.

I 2011 rydder Norsk Folkehjelp udetonerte miner og klasebomber i 15 land. Pengene fra årets aksjon går til arbeidet med å fjerne miner og klasebomber i Bosnia-Hercegovina, Libanon, Laos, Vietnam, Sør-Sudan og Tadsjikistan.

Dugnadsånd

Ifølge Tørres har det vært massiv oppmerksomhet om årets aksjon, og til forskjell fra tidligere år hadde aksjonen så å si full dekning av bøssebærere da innsamlingen startet.

- Massemobiliseringen vi nå ser fra frivillige, bøssebærere, næringslivet, organisasjoner og andre er et utrolig godt tegn på hva slags dugnadsånd og solidaritet som finnes i det norske folk, sier Tørres.

For pengene skal Folkehjelpen blant annet kjøpe en ny mineryddingsmaskin og utdanne flere mineryddere.

En del av pengene skal også brukes på Folkehjelpens minehundsenter i Sarajevo, som er blant verdens beste avl- og treningssenter for minehunder. Årlig utdannes 75 hunder her, og ifølge Norsk Folkehjelp kan 10 millioner kroner sørge for utdanning til 70 nye minehunder.

- Det spesielle med årets tv-aksjon er at den går til et veldig konkret formål og et arbeid med konkrete resultater – i det øyeblikket vi har fjernet en mine eller en klasebombe, er den borte. Det er veldig enkelt for folk å forestille seg og støtte opp om, tror Tørres.

- Vellykket uansett

I fjor ble det samlet inn 208 millioner kroner til Flyktninghjelpen. Uavhengig om beløpet øker eller minker i år, er aksjonen vellykket, slår Tørres fast.

- Pengene er ekstremt viktig for oss, men viktig er også at vi nå har fått enorm oppmerksomhet om folkehjelpa, ikke minst mine- og klasesaken, sier hun.

Haddy N'jie, Erik Thorstvedt og Jon Almaas leder sendingen på NRK, som varer til over midnatt.

Søndag går også flere nettauksjoner av stabelen til inntekt for TV-aksjonen. Blant det man kan by på er en privatkonsert med Kaizers Orchestra, et «krasjkurs» i utenrikspolitikk med Jonas Gahr Støre (Ap) og et sjakkparti med verdensstjerne Magnus Carlsen.

 Interesserte kan også by på for eksempel sæd fra en av Norges beste travhester, Muscles Wiking BR eller Thor Hushovds verdensmestertrøye fra i fjor, eventuelt hans gule ledertrøye fra årets Tour de France.

Følg resultatene fra årets TV-aksjon her
 

Hvis du ønsker å gi penger til årets TV-aksjon, kan du ringe 820 44 110. Da gir du 200 kroner, som belastes din telefonregning.

Du kan støtte aksjonen via bankkort ved å klikke her.