— Etter at de ytre skader og sår hadde grodd, skjønte jeg raskt at det var noe galt med konsentrasjonen min, sier Sissel Hugan Andersen til Bergens Tidende.

— Det var vanskelig å gjøre flere ting på en gang. Jeg klarte ikke å holde tråden i en setning når jeg leste, så jeg sluttet tidlig med det. Da jeg prøvde å jobbe og ikke klarte det, gikk jeg inn i en kjempedepresjon. Det hele var så frustrerende, sier Sissel Hugan Andersen. Nå er hun 57 år, da ulykken skjedde var hun 49.

Ulykken

Det hele skjedde en vinterdag i 1993. Sissel var på vei til hytten sammen med en venninne; de kjørte rolig i kø på islagte veier. Plutselig mistet en bil i motsatt kjørefelt kontrollen, og kom seilende mot dem.

Kollisjonen sendte dem inn i bilen bak, som heller ikke klarte å stoppe. Sissels bil skled dermed ut i motsatt kjørefelt og ble truffet av en tredje bil. Bilen de to satt i ble totalvraket. Selv fikk Sissel sårskader, nakkeskader og en brukket rygg. Ettervirkningene var store.

— Hukommelsen ble dårlig og jeg slet med å finne ordene for å si det jeg ville. Foregikk det flere samtaler på en gang, fikk jeg en voldsom hodepine. Synssenteret sitter bak i hodet, og det fikk jeg også problemer med. Jeg ble 100 prosent ufør. Det var rimelig tøft, både for meg og for mannen min, sier Sissel.

— Vi hadde vært gift i 25 år da dette skjedde, og jeg var blitt en helt annen person. Han skjønte ingenting.

- Det usynlige er problemet

— Har du brukket en arm eller en fot, så ser du det. Men ingen kan se på henne at hun er syk. Og det er det du ikke kan se som er hennes og omgivelsenes problem, hvis du kan si det sånn, sier Harry, som er Sissels mann.

Etter ulykken prøvde Harry flere ganger å gjøre Sissel oppmerksom på at hun hadde forandret seg.

— Jeg syntes det var veldig irriterende, og skjønte ikke hvorfor hun ikke kunne akseptere det jeg sa til henne. Kanskje hun bare er like sta som jeg er, men at hun ikke var oppmerksom på situasjonen i det hele tatt, det var problematisk for meg, sier han inderlig.

Men staheten var også det som holdt dem sammen. De vurderte begge å gå fra hverandre i en periode; hun fordi det ble så mye kritikk mot henne, han fordi han ikke skjønte hva som skjedde. Han ble fordi han ikke ville gi opp, det ble nesten for galt å gå. Hun ble da hun etter hvert fikk en bedre forståelse av situasjonen gjennom samtaler med psykolog.

— Det var en veldig lang prosess, sier Sissel sakte.

— Det tok en tre-fire år før jeg klarte å forstå og følte at det begynte å gå fremover. Du skal være nokså tålmodig for å holde ut i en såpass lang prosess.

Vil hjelpe andre

Det var i etterkant av dette at Sissel fikk ideen om å kurse andre trafikkskadde. Hun ble vervet til Landsforeningen for trafikkskadde av en venninne som alt var medlem. Der kom hun i prat med mennesker som hadde opplevd det samme som henne, men uten å klare å holde sammen med partneren. Da fant hun ut at noe måtte gjøres.

Resultatet ble et samarbeid med Sunnaas Sykehus sitt rehabiliteringssenter; et senter som gav både henne og mannen viktig hjelp og støtte gjennom deres problemer.

Nå føler de begge at de har det bra, men det har krevd en del tilpasning fra begge sider. Rollefordelingen i hjemmet er en annen nå enn den var, og det sosiale livet begrenses av hva Sissel til enhver tid orker. Noe så enkelt som en tur på kafé eller kjøpesenteret kan være uoverkommelig, på grunn av det som for Sissel oppfattes som ubehagelig støy.

— Jeg synes fortsatt det er vanskelig å forholde meg til henne. Glemmer du at ikke alt er som før, så er det kroken på døren, skal jeg si deg. Men jeg må innrømme at jeg glemmer; mange ganger, smiler Harry.

Samtidig har han lært seg å kjenne reaksjonsmønsteret hennes, og kan se når hun er sliten og de bare må gi seg. Kommunikasjon er det, så absolutt.

— Det vi har lært av ulykken, er at det vi vil gjøre, det må vi gjøre nå. Det er ikke sikkert at vi er i stand til å gjøre det senere. Vi liker godt å reise, så det gjør vi nå. Det har blitt en del turer de siste årene, og jeg håper det bare blir flere, sier ektemannen.

HOLDT SAMMEN: Livet endret seg totalt for Sissel Hugan Andersen etter trafikkulykken hun var utsatt for for snart ti år siden. Hun og ektemannen Harry valgte å holde sammen selv om trafikkskaden førte til tøffe belastninger i samlivet.
FOTO: PRIVAT