— Vi er hele tiden usikre på når de kommer og henter oss. Det er så forferdelig tungt å se familier forsvinne.

Seidefa Kurgas (16) sitter dypt i sofaen ved siden av Lilit, Afredita, Lelije og Lusine. De har alle bodd i Norge i minst tre og et halvt år. Noen barn har vært her på Vestlandsheimen i hele seks år. Felles for dem er at Utlendingsdirektoratet har avslått søknaden om asyl i Norge. Når som helst kan politiet stå på døren. Den usikkerheten har de levd med i minst to år.

- Hører du oss?

Men etter år i Norge vil ikke ungdommene reise tilbake til Armenia, Montenegro, Kosovo eller Iran. De vil bo i det landet de kjenner best.

Denne uken postla de et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik: «Kjære statsminister, vi ber deg om to ting. Lov oss at vi kan være trygge i julen. At ingen banker på døren for å kaste oss ut av Norge. Og så ber vi deg som er sjefen for regjeringen å lage en regel om at de som er barn og har vært her i over tre år får bli i landet sitt.»

Hvis ikke barna blir hentet innen en uke, kan de puste ut. Kommunalminister Erna Solberg har allerede gitt utlendinger som oppholder seg ulovlig i landet juleamnesti.

— Målet vårt er å få opphold. Og at ingen må få oppleve den samme grusomme ventingen som oss, sier Rezan Bergin (18). Han har mange tanker om det å bo lenge på asylmottak i Norge. I alt bor 28 barn og unge på Vestlandsheimen i Åsane. Nå har de dannet gruppen SoHo - Se oss & Hør oss.

— Det var aldri noen som spurte oss om å dra. Vi bare måtte reise, sier Seidefa.

— Min familie har vært på flukt gjennom hele Europa siden jeg var tre år. For første gang har jeg vært på ett sted lenge og fått gode venner. Jeg tør ikke tenke på at jeg snart må dra igjen, sier Lilit Mekertjan (14).

- Ta hensyn til barna

De vet ikke helt hva som vil skje med brevet. Kanskje blir det lest, kanskje ikke.

— Vi har ikke noe valg. Vi må jo håpe de leser det, sier Seidefa.

— Og at de gir oss opphold slik at vi kan begynne å planlegge livene våre, skyter Milad Gashaie (15) inn. Han har fått avslag tre ganger.

— Jeg synes at når man ikke klarer å få effektuert et avslag, må man sette en frist for når nok er nok. Hensynet til barna må veie tungt, sier leder Marianne Borgen i Redd Barnas Rettighetssenter.

— Å vente så lenge på et asylmottak er en stor belastning.

<b>VIL BLI:</b>Lusine Mekertjan (13) (f.v.), Lelije Ademi (16), Sejdefa Kurgas (16), Afredita Ademi (18) og Milad Gashaie (15) vil så veldig gjerne bli i Norge. - Vi fortjener en fremtid i Norge, sier de.