• Den norske kirke har havnet i et forferdelig uføre. Den har tatt politisk stilling mot Israel så det suser etter, mener Finn Jarle Sæle.

Redaktøren i den kristelige ukeavisen «Norge IDAG » er opprørt over Kirkens ledere som etter hans skjønn har gått inn i en rendyrket politisk rolle.

Sæle sier til bt.no at han først og fremst er forarget over tidligere biskop Gunnar Stålsett «som har skeiet ut på vegne av Den norske kirke».

— Det er høyst påkrevd at vi nå får et oppgjør om dette, og at vi får en skikkelig debatt om Kirken virkelig skal opptre politisk på denne måten. Skal vi virkelig akseptere at Kirkens ledere går aktivt ut mot et demokrati (Israel) som kjemper for livet? spør han.

Dumt av Høybråten?

Finn Jarle Sæle oppholdt seg i Oslo i hele dag for å være med på den store støttedemonstrasjonen for Israel utenfor Stortinget.

Sæle vil ikke kritisere KrF-leder Dagfinn Høybråten som etter sigende var forhindret fra å delta.

— Men hadde jeg vært hans rådgiver, ville jeg nok ha hvisket et ord i øret på Høybråten om at det trolig var dumt å la en slik anledning gå fra seg til å møte så mange kristne, sier han.

— Føler du et sterkt Israel-hat i Norge?

— Nei, slett ikke. Norge er mer Israel-vennlig enn mange tror. Ferske målinger viser at folket er delt. I media, derimot, er der en merkbar slagside, og det er ille at venstreorienterte leger som Mads Gilbert og Erik Fosse har fått ture frem med så ensidige skildringer. Det har resultert i en ren demonisering av Israel.

(Saken fortsetter under videoen)

— Likevel beskjedne tap

  • Viser ikke dette at Israel har gjort en stor tabbe som nekter vestlige medier å slippe inn i Gaza?

— I prinsippet burde de ha fått anledning til det. Men jeg vet ikke hva forklaringen er.

— Har ikke Israel vært for brutal i krigføringen?

— Jeg ser at Gunnar Stålsett kaller krigen «ukristelig». Når ble en krig «kristelig»? Ifølge militære eksperter har tapene vært beskjedne når vi tar den svære ildkraften i betraktning, sier Finn Jarle Sæle til bt.no.

Bør Kirken ta stilling i politiske spørsmål? Diskuter saken her.

Kristian Ridder-Nielsen