Hovedforedragsholderen på et seminar i Bergen om trosfrihet i Vietnam turde ikke gå på talerstolen da arrangørene oppdaget det som kunne være en kinesisk spion i salen, skriver Aftenposten.no.

Den vitenamesiske foredragsholderen, pastor Duan Trung Tin, meldte forfall kort tid før han skulle holde sitt foredrag, av frykt for at opplysninger fra seminaret skulle bli videreformidlet til kinesiske og vietnamesiske myndigheter.

Kineseren identifiserte seg som journalist fra den kinesiske avisen Folkets Dagblad, men hevdet han var tilstede kun av personlig interesse.

Spion i Sverige Nå viser det seg at arrangørens frykt var berettiget:

I en dom fra Stockholms tingsrätt i mars i år, der en svenske med uighursk bakgrunn er dømt for spionasje, er «journalisten» omtalt som etterretningsoffiser. «Journalisten» skal ved flere anledninger ha betalt uighuren for kartlegging av minoritetsgruppens aktiviteter i Sverige.

Ifølge Vårt Land er den svenske etteretningstjenesten Säpo ikke i tvil om at mannen er etterretningsoffiser, etter at de har kartlagt ham i flere måneder.

Ifølge Dagens Næringsliv skal «journalisten» også ha vært tilstede da uigurenes eksilleder Rebiya Kadeer var med på å feire Raftostiftelsens 20-års jubileum.

Ble redd Ifølge Vårt Land avlyste foredragsholderen sitt foredrag av frykt for at mannen skulle rapportere til kinesiske og vietnamesiske myndigheter.

— I verste fall fryktet vi at pastoren kunne bli fengslet. I beste fall kunne overvåkningen av ham bli intensivert, sier Ed Brown, menneskerettighetsrådgiver i Norsk Misjon i Øst til Vårt Land.

De arrangerte seminaret sammen med Raftostiftelsen og Norsk Lærerakademi i september 2007.