— Det blir ren katastrofe for oss. Utrolig mange kommer til å føde under transport, sier Rigmor Cruickshank.

Årdal ligger en halvtimes kjøretur unna Lærdal. Stenges Lærdal, blir Voss det næreste alternativet. Kjøretid til Voss er to timer og fem minutter.

  • Hvis Lærdal blir nedlagt, må vi endre levesettet vårt. Voss har ikke kapasitet til å ta imot alle, de har ikke noe sykehotell det går an å bo på mens man venter på fødselen, sier Cruickshank.

Hun har flere ganger opplevd at kvinner blir sendt hjem fra Voss fordi fødselen ikke er kommet langt nok. Ved ett tilfelle skal en kvinne ha blitt returnert tre ganger i løpet av tre døgn. Beskjeden til Årdals jordmor var da at kvinnene sendes for tidlig til fødeavdeling.

  • Etter den transporten er de utslitt når de skal føde. Vi kan aldri vite hundre prosent sikkert når vi skal sende dem, og venter vi for lenge, kan det være for sent, sier jordmoren.

Hun regner med å runde 60 fødsler for Årdals-kvinner nå i år. Statistikk viser at drøyt 30 prosent av disse føder i Lærdal, resten i Førde eller på Voss.

— Mange ønsker å føde i Lærdal, men der er strenge kriterier. Går du én uke over termin, får du ikke føde der lenger, sier Cruickshank.