Siden leiekontrakten utløp 8. oktober i fjor har eierne av Børs Café nektet å flytte ut av lokalene nederst i Kløverhuset. Nå har tre rettsinstanser stadfestet at huseieren med loven i hånd kan kreve at namsfogden skal kaste ut den brune puben.

I går kveld var det uvanlig stille på Børs Café. Både gjester og ansatte ble overrasket da BT brakte nyheten om at det nå er kroken på døren for den tradisjonsrike puben.

— Dette er en katastrofe, en hån mot Bergen by, sier Juan Antonio som raser over Høyesteretts avgjørelse.

Han får støtte fra de andre stamgjestene rundt bordet.

— Dette er forferdelig trist. Det er mange som har Børsen som sin stamkafé, hvor skal vi gå nå? spør en tydelig skuffet Sigvald Waagen.

- Fånyttes krumspring

— Alle domstoler har sagt akkurat det samme. Likevel er vi blitt møtt med klage på klage på klage. Det er derfor selvfølgelig tilfredsstillende å bli hørt i alle instanser, sier styreleder Tor Øystein Enge i Kløver Eiendom.

Nå venter huseierne på at namsfogden skal kaste ut Emil Gjessing og dagens eiere av Børs Café, slik at de nye leietakerne - selskapet Børs Café Bergen som er stiftet av Kahlon-brødrene - kan flytte inn.

— Hvor raskt kan det bli aktuelt?

— Det råder vi ikke over, det er det namsfogden som gjør. Saken har ligget der hele tiden, men namsfogden har måtte avvente alle disse ulike krumspringene som Børs Café fånyttes har forsøkt, sier Enge.

- Blir aldri det samme

Gjestene som var på plass i går hadde i det lengste håpet av cafeen skulle få beholde lokalet den har disponert i over 80 år.

— Børsen er en institusjon med et helt spesielt samhold, vi er en eneste stor familie her. Det vil aldri bli det samme med nye eiere, sier Waagen.

Siste vers er ikke nødvendigvis sunget i sangen om Børs Café. Eierne gikk nemlig til sivilt søksmål for å kreve at leieavtalen - som alle parter er enig i gikk ut 8. oktober i fjor - likevel ikke skal regnes som tidsbegrenset.

— Vi krever tidsavgrensningen tilsidesatt. Det nye selskapet akter å videreføre alle aspekter med driften, derfor er tidsavgrensningen urimelig å opprettholde, sier advokat Morten Pind, som representerer Børs Café.

- Kan bli kastet inn igjen

Da denne saken var oppe i Bergen tingrett i mars, tapte Børs Café. I oktober skal anken opp til behandling i Gulating lagmannsrett - men da kan Børs Café allerede være borte fra Kløverhuset.

— Vi vil fortsatt prøve saken for lagmannsretten. Vi kan få en situasjon med utkasting, og etterfølgende innkasting hvis vi vinner i Gulating, sier Pind.

På mandag skal han drøfte avgjørelsen med styret i Børs Café. Styreleder Olav Jordal var i går skuffet, og usikker på hva som ville skje videre.

— Kanskje vi bare pakker sammen, kanskje vi prøver å finne en utvei til å være der videre. Vi er ikke ute ennå, sier Jordal.

Heller ikke gjestene gir opp før de er helt nødt.

— Vi tar ikke gravølen i kveld, vi venter med den til de stenger døren for godt, sier Margrethe.

STERKT SAMHOLD: Her krangler, gråter og kjefter vi, men uansett er vi like gode kamerater. Jeg strikket babytøy da kelneren ble pappa, sier Karin. Fra venstre: Karin, Jakob, Margrethe, Sigvald Waagen og Juan Antonio.