En mann fra Valdres ble torsdag funnet død i fjæra, angivelig etter å ha blitt kastet på sjøen fra en båt. Kripos er nå koblet inn i saken.

En mann i 30-årene fra Bergen er pågrepet etter likfunnet. Fredag blir mannen som ble funnet død obdusert i Trondheim, og allerede torsdag kveld var det meningen at den siktede i saken skulle avhøres i Bergen.

— Han blir fremstilt for varetektsfengsling i Bergen fredag, siktet for å ha forvoldt en annens død, sier politiadvokat Ane Evang.

- Kastet på sjøen

Det var en kvinne i 30-års alderen som utløste drapsalarmen onsdag, da hun meldte seg for politiet i Bergen og fortalte at hun hadde vært vitne til en kriminell handling.

Sammen med to jevnaldrende menn har hun den siste tiden bodd i en bolig i Forvik i Vevelstad kommune i Nordland. Alle tre er kjent av politiet, men politiet ønsker ikke å kommentere om de tilhører et belastet miljø.

Ifølge kvinnens forklaring dro de tre ut på sjøen natt til søndag i en 14-15 fots stor robåt. Det var mørkt og kaldt, men ellers brukbart vær.

— Bare to av de tre i båten returnerte, og på bakgrunn av kvinnens forklaring satte vi i gang søk etter en savnet, og sikret dessuten boligen og båten, fortalte politijurist Ane Evang på en pressekonferanse torsdag kveld.

Siktet

Politiets søk førte til at en mann i 30-årene ble funnet omkommet i fjæra i Forvik i Vevelstad torsdag morgen, der kvinnen hadde forklart at den kriminelle handlingen hadde skjedd.

Senere torsdag kunne politiet pågripe mannen som kom i land sammen med kvinnen. Han ble pågrepet i Bergen, og siktet for å ha forvoldt en annens død.

— Motivet for handlingen har vi ingen formening om. Det er ennå svært tidlig i etterforskningen, sier Ane Evang.

Kvinnen som har fortalt om den kriminelle handlingen har status som vitne i saken.

Ukjent dødsårsak

Politiet vet ennå ikke hva mannen døde av, om det var drukning eller om han var død allerede før han havnet i sjøen.

Derfor har lensmannen i Brønnøy og Vevelstad satt i gang omfattende etterforskning og bedt om assistanse fra Kripos for å finne ut hva som skjedde under den nattlige roturen.

Den omkomne mannen kommer fra Valdres-området, mens det kvinnelige vitnet og den siktede mannen opprinnelig kommer fra Bergens-området.

De hadde nylig meldt flytting til boligen i Vevelstad, opplyser politiet.

Til Sverige

Etter at de to kom tilbake fra roturen mandag morgen, satte de kursen mot Sverige, bekrefter politiet. De vil imidlertid ikke kommentere rykter om at kvinnen skal ha blitt tatt med til Sverige mot sin vilje.

Det er ventet at resultatene fra obduksjonen vil foreligge etter noen dager. Kripos starter sin bistand i etterforskningen med å lede obduksjonen i Trondheim fredag morgen. Deretter reiser de til Vevelstad hvor de starter åstedsgranskning av boligen, båten og beslag politiet har gjort.

Huset de tre bodde i er avsperret og blir ikke undersøkt før Kripos kommer. Det samme gjelder båten.

DELTE BOLIG: Den døde bodde sammen med en kvinne og en mann fra bergensområdet i dette huset. <br/>Foto: JØRAN JOHANSEN