— Klærne bør kastes eller vaskes fordi det kan være fiber på dem, sier Tom Eriksen, daglig leder i Norsk inneklima og arbeidsmiljø (NIA). Han er engasjert som rådgiver i forbindelse med opprydningsarbeidet etter brannen i Lehmkuhlboden i Sandviken.

Han har allerede bedt brannvesenet vaske alle klærne de brukte i forbindelse med slukningsarbeidet.

— Det samme gjelder for politi, journalister og alle skuelystne som samlet seg rundt brannen, sier Eriksen.

Risiko

Han understreker at klærne slett ikke trenger å være farlige, men at risikoen er til stede.

— Sannsynligheten for at folk blir påvirket av asbest er liten, men det ene fiberet kan gjøre skade.

En omgang med såpemiddel i vaskemaskinen, vil rengjøre klærne for eventuelle fibre fra asbest. Men klærne bør ikke vaskes sammen med andre plagg, understreker Eriksen.

Mange skuelystne kom for å ta brannen i øyesyn 12. september, så vel som dagene etterpå. Dette kan ha vært farlig, særlig for barn.

— Jo lengre fiberet får være i kroppen, jo større er risikoen. Barn har en større risiko for å kunne puste det inn, fordi de har mindre forsvarssystem, sier Eriksen.

Fjerner asbestplater

Først i morgen starter arbeidet med å rengjøre og vaske boligblokkene som ble dekket av asbest.

Rune Haveland i Renhold-Skade-sentralen AS leder opprydningsarbeidet i samarbeid med asbestekspert Tom Eriksen.

— Vi må begynne med å fjerne asbestplatene på branntomten. Så går vi i gang med rengjøring av blokkene. Det arbeidet starter trolig i morgen, sier avdelingssjef i Renhold-Skade-sentralen, Rune Haveland.

— I første omgang prioriterer vi den blokken som heter Jonnemann. Det er foreløpig usikkert om de andre blokkene blir vasket, sier Haveland.

Vil ha folkemøte

I et informasjonsbrev fra kommunen som ble sendt ut til naboene i dag, heter det at det vil bli tatt prøver i leilighetene i nærområdet «så raskt det er praktisk mulig». Svarene vil bli offentliggjort på kommunens hjemmesider.

Voll forteller at de har mottatt svært mange henvendelser fra beboere som er bekymret for innemiljøet etter brannen.

— Jeg har foreslått for kommunen at det holdes et folkemøte for beboere i Sandviken når testresultatene foreligger. På denne måten kan folk få en avklaring en gang for alle, sier Voll.

I informasjonsbrevet står det også at etter statlige og kommunale helsemyndigheters vurdering, var det bare mindre mengder asbestfiber som ble frigjort av brannen i Lehmkuhlboden, og dette «utgjør ikke en helsefare for naboer og beboere i området».

Her er ekspertene uenige .

- Hjelpeløs håndtering

Tom Eriksen retter skarp kritikk mot kommunens håndtering av saken, blant annet fordi det ennå ikke er blitt tatt prøver av avfallet på terrassene til naboene.

— Kommunen har vært hjelpeløs. Vi vet ingenting om eksponeringsnivået fordi kommunen ikke har gjort jobben sin, sier han.

Heller ikke Arbeiderpartiet og SV har vært nådig i kritikken mot helsebyråd Liv Røssland.

Både tak og veggplater i den gamle sjøboden inneholder asbest. Så langt har ingen kunne ta seg inn på selve tomten, så omfanget er uklart.

RIVER ASBESTTAK: I dag startet arbeidet med å fjerne platene fra taket. - Det er ingen tvil om at asbest er frigjort og at det har spredt seg over et stort område. Spørsmålet er bare hvor stort, hvor mye, og hvor det ligger. Det vet vi ingenting ting om, sier rådgiver Tom Eriksen.
målfrid bordvik
målfrid bordvik