17. mai-spetakkelet i Trondheim startet da medisinprofessor og samfunnsdebattant Rigmor Austgulen, som opprinnelig kommer fra Bergen, gikk hardt ut i Adresseavisen og refset trøndernes festegenskaper:

— Helt annet trøkk i Bergen

— Jeg har bodd i byen siden 1979 og har kun sett på borgertoget én gang. Jeg syntes ikke det var noen stor opplevelse, sa Austgulen, og la til:

— Etter at jeg flyttet til Trondheim har jeg oppholdt meg i Bergen én gang på 17. mai. Der kjente jeg igjen den gode, vibrerende følelsen. Det er et helt annet trøkk. Uansett hvilken stemning du er i så blir du revet med.

Austgulen fikk delvis støtte av tidligere Trondheims-ordfører Marvin Wiseth, som medgikk at "bergenserne er flinke til å gjøre mye ut av lite"

Kaos og musikkkrasj

Men bypatriot og fylkespolitiker Geirmund Lykke reagerte sterkt da han så Austgulens uttalelser.

— Jeg oppholdt meg i Bergen under 17. mai i år på grunn av at jeg har barn og barnebarn i byen. Feiringen opplevde jeg som temmelig kaotisk, fortalte han Adresseavisen.

Lykke sier at byen ikke har noe å lære av Bergen. Slik beskriver han årets 17. mai-opplevelse:

— I lange perioder skjedde det ingenting. Det var store hull i toget og musikken ble ikke særlig vakker, ettersom korpsene som møtte hverandre i de ulike togene spilte forskjellige melodier.

Uforstående

Mangeårig leder for 17. maikomiteen i Trondheim, Michael Setsaas, stiller seg også uforstående til kritikken mot byens 17. maifeiring.

— Jeg skjønner ikke hva som menes med at det ikke er nok liv. Både barne- og borgertoget har alltid vært en stor opplevelse i Trondheim. La bergenserne gjøre som de vil, så gjør vi det på vår måte i Trondheim, mener han.