— Nå er det tilbake til det normale, sier operatør Tom Hansen i Statens vegvesen klokken 07.45 tirsdag morgen.

Litt tregt går rushet gjennom Eidsvåg og fra Løvstakken mot Bergen sentrum, men ikke verre enn vi er vant til, sier han. Trafikkuhell har det heller ikke vært så langt i morgentimene.

— Det meste av snøen er brøytet bort. Litt is ligger igjen, men det er stort sett svart i sporene nå, sier Hansen.

Ikke over likevel?

bt.no får fortsatt en rekke meldinger fra bilister som står i kø. Særlig i Åsane skal trafikken gå sakte. Vegvesenet overvåker trafikken via kameraer, og avviser at trafikken er stort verre enn vanlig.

— Det er generelt stor trafikk, men trafikken går upåklagelig forbi for eksempel Hop og Nesttun, der vi ofte har problemer, sier Tom Hansen litt før klokken 09.

Et ødelagt, blinkende lyskryss har skapt køer i området Dokken/Møhlenpris, men feilen skal utbedres i løpet av kort tid.

  • Hvordan har du opplevd trafikken i dag? Skriv gjerne en liten rapport i feltet under artikkelen!Se også våre veikameraer, med oppdaterte bilder av trafikken:

Problemer har det også vært med overfylte busser tirsdag morgen. Noen av bussene fra Fana skal ha kjørt rett forbi mange stoppesteder, fordi det ikke var plass til flere passasjerer.

— Det har nok vært en del ekstra forsinkelser på grunn av snøfall og flere passasjerer enn normalt. Men vesentlige forsinkelser, slik vi hadde i går, har vi ikke hatt i dag, sier informasjonssjef Kaare Enæs i Tide Buss AS.

Unntaket er fra Sydnestunnelen og mot Møhlenpris.

— Der er det ekstremt glatt, og busser har stått fast. Vegvesenet har ikke rukket å strø der, men skal være på vei nå. Det har ført til sterke forsinkelser, som igjen har forplantet seg videre, sier Enæs, som tror det vil løse seg opp i løpet av formiddagstimene.

— Men i hovedsak har busstrafikken i byen gått som normalt, understreker han.

Politiet hadde promillekontroll i Lars Hilles gate ved Grieghallen tirsdag morgen. Mellom 07.45 og 09.15 ble 40-50 biler kontrollert.

Ingen ble tatt med promille, men én ble tatt for å kjøre uten gyldig førerkort. Og mange privatbilister ble vinket til side for å kjøre i kollektivfeltet.

Køer til sent på kveld

Alt tyder på at tirsdag blir en langt hyggeligere dag for bilister og busspassasjerer i Bergen enn mandagen. Bilister sneglet seg frem på gjensnødde og såpeglatte veier i nesten et helt døgn.

Ved 21.30-tiden mandag kveld var det fremdeles lange køer flere steder. De tre verste problemområdene var Godvik, Valle og Fanafjellet.

— Ved Godvik har en buss seilt i grøften. Vi har hatt vansker med å få frem strø- og brøytebiler på grunn av køene, sa vaktoperatør Tore Tysse ved veitrafikksentralen i går kveld.

Mer snø enn ventet

De lange køene fikk mange til å velge Burmavegen i stedet, noe som førte til full stopp der også.

— Ved Valle står et vogntog og sperrer deler av veien. Vi har hatt en brøytebil og en saltebil på hver sin side av vogntoget, uten at de har kommet frem. Og på Fanafjellet har folk vegret seg for å kjøre på grunn av de glatte veiene, sa Tysse.

Veitrafikksentralen ble overrasket over mandagens nedbør.

— Det kom mer snø enn det som var meldt. Hvis det skjer tirsdag også, kan det bli problemer. Vi oppfordrer alle til å beregne ekstra tid, og til å kjøre etter forholdene, sa Tysse.

Kaos morgen og kveld

Tidligere på dagen tikket det inn meldinger om køer i alle himmelretninger. Først kom et snøfall som førte til full kork over hele byen i morgenrushet. Midt i ettermiddagsrushet kom en ny snøbyge.

To trailere ble ved 18.30-tiden stående fast nordover ved Sandviken sykehus.

— Køene har forplantet seg inn i Fløyfjellstunnelen. Det hoper seg fort opp, sa operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt.

Bilene slet også på det glatte føret opp mot Melkeplassen mandag. I Olsvikskjenet var det syv-åtte biler som stod og spant, ifølge Steimler.

Ved 16.30-tiden ble en gutt påkjørt i et fotgjengerfelt på Paradis. Et vogntog skapte i tillegg lange køer i begge retninger på Sotraveien.

— Sjåføren holder på å legge på kjettinger på Sotraveien utenfor Harafjelltunnelen, sa Tysse.

Klokken 17.39 ble det meldt om kollisjon på Sotrabrua. En kvinne ble sendt til Haukeland universitetssykehus etter at bilen hun satt i ble påkjørt bakfra, ifølge politiet.

Buss kjørte seg fast

Én hendelse skapte ekstra lange køer om morgenen: En leddbuss fra Tide kjørte seg fast i Paradis-krysset. Så ille var trafikken en stund, at det kunne ta rundt to timer å kjøre fra Nesttun til Bergen sentrum. En tauebil ble sendt ut for å fjerne bussen ved 07.30-tiden, men operasjonen tok sin tid.

Også i Garnesvegen i Arna var en buss innblandet i et uhell. En fem år gammel gutt skal ha blitt lettere skadet da bilen han satt i kolliderte med en Tide-buss. Gutten blødde fra pannen etter å ha dunket hodet mot frontruten, ifølge politiet.

Femåringen får behandling på Haukeland universitetssykehus, opplyser politibetjent Gunnar Holst ved Arna og Åsane politistasjon. Guttens mor, som kjørte bilen, skal være uskadet.

Krasj på Stend

Klokken 09.37 fikk politiet melding om en kollisjon mellom to biler i Fanaveien ved Stend.

— En av bilene snurret rundt og endte på siden. Begge bilene måtte taues vekk, sa operasjonsleder Ronny Lentføhr ved Hordaland politidistrikt.

Det var en person i hver av bilene, men ingen av dem skal ha kommet til skade i sammenstøtet.

Også på Flesland var det trøbbel på grunn av snøværet. Klokken 19.30 mandag kveld hadde Flesland lufthavn akkurat åpnet etter å ha vært stengt i 40 minutter på grunn av snøværet.

— Vi har litt forsinkelser nå, men trafikken går greit. Hvordan det blir utover kvelden er helt avhengig av været, sa lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes.

Hvordan opplever du trafikken nå? Skriv gjerne en liten rapport i feltet under!

Ingse Sæthre
Dette vogntoget har skapt store problemer på Valle mandag kveld.
TORKEL ERDAL (MMS)
Erik Høgberg (MMS)
TORUNN A. AARØY (MMS)
2211-tipser
Bjarte Trettenes
Rune Stølås
Øystein Rolland