Anne-Grete Strøm-Erichsen appellerte til fortsatt kamp for Bybanen da hun i går var innkalt for å skape glød blant Arbeiderpartiets listekandidater i Bergen foran kommunevalget.

— Denne byen er virkelig i ferd med å bli kvalt. Kaoset i trafikken har kommet mye hurtigere enn vi kunne vente. Men det viser hvor viktig det var at vi sto på for å få Bybanen vedtatt. Høyre bidro aldri, sa Strøm-Erichsen, og la til:

— Det kostet oss nok noen stemmer ved forrige valg. Men nå tror jeg alle ser hvor viktig det var.

Til alle bydelene

Nå mener hun det er nødvendig å forsere planleggingen for å få Bybanen frem til alle bydelene, og å kombinere satsing på kollektivtrafikk med restriksjoner for privatbiler.

— Betyr de at du vil gå inn for høyere bompenger i rushtiden for eksempel?

— Hvordan det skal gjøres, overlater jeg til våre politikere lokalt å bestemme, men jeg er helt sikker på at restriksjoner er nødvendig. Vi må bruke både pisk og gulrot. Jeg er glad for at man i Bergen endelig har fått på plass enhetstakst på bussene, sier Strøm-Erichsen.

Hun sier det er helt umulig bare å bygge veier for å løse trafikkproblemene. Byen er ikke skapt for det.

— Min sorg er at vi i min tid som byrådsleder ikke kom lenger enn å få vedtatt bybane til Nesttun. Men vi var avhengig av å få til et kompromiss i bystyret. Nå håper jeg flere ser at det haster med å få infrastrukturen på plass slik at Bybanen kan gå til alle bydelene.

- Bergen forfaller

Forsvarsministeren mener det er stor forskjell på om det er høyre- eller venstresiden som styrer lokalt. - I dag styrer høyresiden mange av våre største kommuner. Disse kommunene, med Oslo og Bergen i spissen, sørger for at vi ikke greier full barnehagedekning i år til tross for regjeringens satsing.

— Hva er byrådets største forsømmelse?

— Jeg synes det er synd at det Høyre-dominerte byrådet lar byen forfalle. Det er en stor forsømmelse. Å ha en vakker by er utrolig viktig for folks helse. Uten vår innsats hadde vi aldri hatt Festplassen eller de mange fine byrommene. Høyre har ikke gjort noen ting, ikke en plass har de bygget. Den rød-grønne regjeringen har gitt Bergen 265 millioner kroner mer i overføringer. Jeg unner Bergen økte inntekter, men da er det ingen grunn til å forsømme vedlikehold.

Strøm-Erichsen sier også at det er helt utrolig at det ikke er gjort noe med Torget. Herman Friele lovet å rydde opp i forholdene. Men ikke noe har skjedd, og det er virkelig ille, mener hun.

- KAN STYRE: - I Bergen har vi vist at vi kan styre. Vi har vist at det gir resultater. Nå skal vi vise det igjen, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til listekandidatene for Arbeiderpartiet i Bergen som har brukt de to siste dagene på å forberede seg til høstens kommunevalg. Til venstre Terje Ohnstad.
Amundsen, Paul S.