Rettssaken mot Steven Dan Danielsen (24) fortsatte med politivitner etter lunsj onsdag.

Kriminaltekniker Finn Harald Saltskår i Sunnmøre politidistrikt var førstemann ut i vitneboksen. Han redegjorde først for tiltaltes bevegelser i tiden rundt ransforsøket mot gatekjøkkenet Pluto.

— Kan være hans

Saltskår viste frem et bilde av et fottøyavtrykk som ble avsatt i terrenget, ca. 200 meter fra kiosken, på vei opp mot turområdet Aksla.

Så fikk retten se et bilde av skoene Danielsen hadde på seg da han ble pågrepet.

— Man kan av bildene se at det kan være likheter mellom avtrykket som ble satt i jord og mønsteret foran på tiltaltes sko, sa Saltskår.

Han innrømmet at det ikke er åpenbart at avtrykket tilhører tiltalte.

— Man kan ikke si sikkert at det er disse skoene som har avsatt fottøyavtrykket, men det kan godt være det, understreket han videre.

Får ikke se Anja-bilder

Kriminalteknikeren viste også frem et overvåkingsbilde fra kjøpesenteret Moa, hvor Anja Weløy Aarseth handlet med sin bestemor ved 16-tiden 28. august i fjor.

Bildet viser 21-åringen sammen med sin bestemor.

Dette bildet ble imidlertid ikke vist frem på storskjerm i retten. Aarseths etterlatte har ytret ønske om at pressen ikke skal få tilgang til noen av bildene som viser 21-åringen.

Bilde av bilen

Politiet mener Anja Weløy Aarseth parkerte ved Fagerlia barnehage ca. klokken 18.15 onsdag 28. august. Anslaget er blant annet basert på et overvåkingsbilde som viser 21-åringens bil. Bilen ble fanget opp mens den kjørte i retning Fagerlia, i Borgundveien, fem minutter før.

Dette bildet ble også lagt frem i retten onsdag.

Politiet ante uråd

Nestemann uti vitneboksen var etterforskningsleder Sindre Ryssevik, som redegjorde for hele etterforskningen. Innledningsvis tok han retten tilbake til dagene 29. til 31. august i fjor, da bergenskvinnen formeltvar savnet.

IfølgeRyssevik skjønte politiet raskt at dette var noe annet enn en ordinærforsvinningssak.

— Det varingenting som tilsa at Anja bare skulle forsvinne. Enten hadde det skjedd etuhell, eller så hadde hun blitt utsatt for en kriminell handling, saetterforskningslederen.

Fant død person

To dagersenere, litt før klokken 13 lørdag, gjorde en hundefører fra Norske redningshunder funn av en død person påbyfjellet Aksla.

— Da ble dette brått en drapsetterforskning. Det bleallerede første dagen klart for politiet at drapsåstedet og funnstedet var detsamme, og at gjerningsmannen måtte ha vært der oppe, sa Ryssevik.

Politiet brukte mye tid og energi på å kartlegge hvem som hadde vært i området Aksla i tiden rundt forsvinningstidspunktet.

Vitner så mistenkelig mann

Underveis i etterforskningen avhørte politiet flere vitner som mente å ha sett en mistenkelig person på byfjellet onsdag 28. august.

— Et av vitnene forklarte at hun hadde sett en ung mann som virket å ha for mye klær på seg, med tanke på at det var ganske fint sommervær i Ålesund denne dagen, sa Ryssevik.

Et annet vitne skal ha møtt en person som passer med beskrivelsen av tiltalte, ca. ett minutts gange unna selve åstedet. Observasjonen ble tidfestet til ca. 18.30 onsdag kveld.

Påtalemyndigheten mener drapet skjedde mellom klokken 18.40 og 19.

DNA-treff

Ikke mange timene etter funnet av Anja, kunne politiet konstatere at de hadde biologiske spor på åstedet. Sporprøvene ble umiddelbart sendt til analyse ved Folkehelseinstituttet.

Tre dager senere kom resultatet av analysen, i form av en fullverdig DNA-profil, tilhørende Steven Dan Danielsen.

Han var registrert i Kripos' sporregister fra tidligere.

SKO: Bildet til venstre viser skoene tiltalte skal ha hatt på seg da han drepte Anja Weløy Aarseth. Til høyre skoavtrykk avsatt i terrenget, ca. 200 meter fra kiosken Pluto.