Denne helgen var pøbler på ferde igjen, og rev bort et gjerde der Egon Larsens ponnier beiter. Fem dyr rømte og løp rundt i bydelens gater, men til alt hell kom ingen av dem til skade.

– Forferdelig å gjøre noe slikt, sier Larsen.

Egon Larsen fikk sine første dyr da han gikk på skolen. Han har hele livet vært glad i dyr, og har i en årrekke holdt dyr på eiendommen sin på Heiane. Gjennom årenes løp har Larsen hatt blant annet hester, ponnier, miniatyrgriser, hunder, høns, katter, duer og strutser. I dag har han 20 ponnier og tre hunder.

– Dyrene betyr enormt mye for meg. De er en jobb, en hobby, og de gir meg godt selskap. Dyr har en beroligende effekt, og jeg har alltid trivdes godt med dyr rundt meg, sier Larsen, og viser oss to av ponniene som står inngjerdet ved huset. Den ene er helt mørk i fargen, den andre er litt større, og brun.

Den mørke er av typen Gotlandsruss, og den er den raskeste i landet av sitt slag. En veldig flink hingst, forteller Larsen.

Egon Larsen driver i dag oppdrett og utleie av Shetlandsponnier og Gotlandsruss. I tillegg deltar flere av ponniene hans på travløp.

Takk til politiet

Denne helgen opplevde Egon Larsen at pøbler satte livet i fare for flere av dyrene hans. Natt til søndag brøt nemlig noen ned et gjerde ved Åsane gamle kirke, et gjerde som holdt flere av Egons ponnier inne på et beiteområde. Resultatet ble at fem ponnier stakk av og løp rundt fritt i Åsane. Politiet fikk melding om én av dem, og fant til alt hell samtlige dyr før noen av dem kom til skade.

– Det var veldig heldig at ingen av ponniene kom til skade. Hadde en ponni for eksempel forvillet seg ned på motorveien, kunne det godt ha endt tragisk. Jeg vil rette en stor takk til politiet, som gjorde en kjempeinnsats natt til søndag, sier Larsen.

Kan ende tragisk

Helgens hendelse er ikke enestående for Larsen. Han har flere ganger tidligere opplevd lignende episoder, og nå ber han folk tenke seg godt om før de lar seg friste til å drive denne typen hærverk.

– Jeg ser ingenting galt i å ta seg en fest eller slikt. Jeg er ganske sikker på at dette ikke er ting som er gjort i edru tilstand, men jeg ber folk tenke over hvilke fryktelige konsekvenser det kan medføre å slippe løs disse dyrene i gatene. Hvis en bil kjører på en hest eller ponni på motorveien, kan det ende tragisk både for bilfører og dyr, sier han.

Flere ganger har Larsen opplevd at porter til beiteområdene hans er blitt åpnet. Også tidligere har dette ført til at dyr har rømt.

– På flere av portene har jeg måttet sette på hengelåser. Men hvis det nå er kommet så langt at pøbler river ned hele gjerder, da er jeg maktesløs. Jeg vet ikke hvordan jeg kan forhindre det, sier han videre.

Streng straff

Førstebetjent ved Arna og Åsane politistasjon, Norvald Bergfjord, advarer sterkt mot å la seg friste til å gjøre denne typen handlinger. Han opplyser at det kan medføre svært streng straff.

– Om alminnelig samferdsel blir utsatt, og liv og helse settes på spill på grunn av en slik handling, regnes dette som grovt skadeverk. Dette har en strafferamme på bøter og fengsel på opptil seks år, sier han.

Bergfjord legger også til at den som utfører hærverket også vil bli erstatningsansvarlig.

Andreas Isaksen
Andreas Isaksen