For to uker siden ble fire rumenske romfolk pågrepet og siktet for menneskehandel, etter at to unge jenter de reiste sammen med ble tatt for butikktyveri.

Politiet mente de fire hadde tatt med seg jentene på 15 og 17 år til Norge og tvunget eller forledet dem til å begå vinningsforbrytelser.

Fant ikke nok bevis

De siktede har alle familiebånd til jentene – to av dem er 17-åringens svigerforeldre, de to andre er henholdsvis 15-åringens ektemann og svigermor.

Alle fire ble varetektsfengslet for to uker i Bergen tingrett etter pågripelsen.

I dag begjærte politiet ny fengsling.

Konstituert tingrettsdommer Ørnulf Øyen er imidlertid ikke enig med politiet i at det finnes nok bevis for at det er begått menneskehandel.

Han besluttet derfor – under tvil – å løslate de to siktede kvinnene.

— Både de fornærmede og de siktede har nektet for at noen form for tvang eller press er blitt utøvet. Videre er de observasjoner som er gjort av de siktede og fornærmede i landet, herunder i forbindelse med overnattinger under kummerlige forhold, forenlig med at de har vært på en mer ordinær sigøynerreise, skriver dommeren.

Han besluttet derfor å løslate de to siktede kvinnene. De to mennene må derimot sitte fire uker i varetekt. De er nemlig siktet for heleri i tillegg, og dette mener dommeren det finnes skjellig grunn til å mistenke dem for.

Anket løslatelsen

— Det er svært gledelig at retten vil løslate min klient, og at dommeren er enig i at det ikke er skjellig grunn til mistanke for menneskehandel, sier advokat Knut Harald Braathen, forsvarer for en av de to kvinnene.

— Mitt poeng er ikke at romfolket skal ha noen form for frihet til å stjele eller selge falskt gull. Men de driver ikke menneskehandel når de reiser rundt med familien sin. Det er jeg glad for at dommeren er enig i, sier Braathen.

Politiadvokat Liv Karlsen anket løslatelsen av de siktede kvinnene, og fikk medhold i såkalt oppsettende virkning. Det betyr at de blir sittende fengslet til anken er behandlet.

— Politiet mener det foreligger skjellig grunn til å mistenke alle de fire siktede for menneskehandel, og derfor har vi anket kjennelsen for de to kvinnene, sier Karlsen.

Også menneskehandelsiktelsen mot mennene blir opprettholdt, understreker politiadvokaten.

— Vi føler oss ganske sikre på at vi vil kunne fremskaffe bevis som kan underbygge mistanken. Men vi har bare hatt to uker på oss, og det er ganske kort tid i en så kompleks sak, med mange personer involvert, sier hun.

Begge de to tenåringsjentene som politiet mener er ofre for menneskehandel, har i avhør benektet at de er blitt tvunget til å stjele.

— Det er ikke uvanlig i menneskehandelsaker at de fornærmede ikke ser på seg selv som ofre, sier Karlsen.

BLE FENGSLET: Alle fire ble varetektsfengslet for to uker i Bergen tingrett etter pågripelsen. ARKIVFOTO: Silje Katrine Robinson