• Helt greit at de kontrollerer oss, sier torghandler Marion. Selv om hun ikke har kassaapparat.

Fredag morgen litt over ni. Rundt 20 revisorer, jurister og kemnerkontrollører rykker inn på Torget. Bevæpnet med røde skriveunderlag og penner, skjema, retningslinjer og god folkeskikk strømmer de inn mellom bodene til ca. 40 uvitende torghandlere.

På høflig vis blir Marion «kryssforhørt» over knallrøde, fristende belgiske jordbær til 40 kroner kurven. Det går i kassaapparat, merverdiavgift, arbeidskontrakter, arbeidstakerregister — ord som ikke alle torghandlere har et like entusiastisk forhold til.

- Kassaapparat på batteri

Under det røde havet av jordbær og moreller har Marion, som ikke vil ha etternavnet i avisen, en metallkasse til pengene. Men ikke noe kassaapparat.

Skatterevisoren sprer ut papirene på det grønne liksom-gresset og skriver så bordet rister.

— Vi kan ikke bli sur av at de kontrollerer oss, sier Marion til BT etterpå.

— Hvorfor har du ikke kassaapparat?

— Har jeg strøm da? svarer hun retorisk.

— Hvordan dokumenterer du omsetningen nå da?

— Jeg legger pengene i kassen. På slutten av dagen teller jeg dem opp og skriver inn summen i oppgjørsboken.

Det svaret er skattekontrolløren neppe fornøyd med.

— Hva gjør du nå da?

— Jeg skal skaffe meg et kassaapparat. Jeg hører at de har apparat som går på batteri. Må man så må man, sier Marion. Hun er tredje generasjons torghandler, og driver for seg selv på andre året.

- Kjempefint at de våkner

Hos Søstrene Kari og Kjersti ligger gulrøtter og blomkål, tiltrekkende røde tomater og bananer. Men ikke noe kassaapparat. Ennå.

Kvinnen fra skattemyndighetene legger blokken på bordet, stiller spørsmål og får både forklaringen og smil tilbake fra Kari Rubach.

Etterpå tar BT kontakt med Rubach, som er stand-in for søsteren i dag.

— Det er kjempefint at skattemyndighetene begynner å våkne. Det er mange seriøse her. Det er urettferdig overfor dem at noen ikke betaler skatt og merverdiavgift, sier hun.

— Hvorfor har ikke dere kassaapparat?

— Vi har kassaapparat, men har ikke fått satt det opp ennå. Kjersti har det sikkert i bilen, sier Kari Rubach.

Man trenger ikke være ansatt hos skattemyndighetene for å se at mange ikke har kassaapparat. Noen har pengeskrin, andre en skuff. Atter andre har bare en enkel taske i beltet.

- Slipper ikke unna

Men kassaapparat er ingen garanti for registrering. I en bod et stykke unna ser BT en selger som legger pengene rett i boksen. Ingen innslag på kassaapparatet, ingen kvittering til kunden.

Stemningen er forunderlig gemyttlig til tross for alle kontrollørene. BT finner ikke en eneste som har noe negativt å si.

— Det er kjempebra, sier Lise Wergeland Strømmen. Hun er daglig leder for Torget i Bergen AS.

— Fra gammelt har det vært en forestilling om at Torget er noe humbug. Men her skal alt være skikkelig. Og ingen får stå på Torget uten kemnerattest, sier hun.

På kaikanten står aksjonslederen fra Bergen likningskontor og dirigerer sine tropper. Mannen, som i likhet med resten av aksjonistene ikke vil ha navnet i avisen, synes aksjonen har gått greit.

— I dagene fremover skal vi kontrollere om svarene er riktige. Vi godtar ikke nødvendigvis at alt er i orden selv om de svarer greit på spørsmålene, sier han.

Og til dem som ikke hadde satt opp boden før etter at kontrollen var over:

— De slipper ikke unna likevel, sier han.

BOT OG EDRING: - Jeg skal skaffe meg et kassaapparat. Jeg hører at de har apparat som går på batteri. Må man så må man, sier Marion, som her går gjennom en rekke spørsmål sammen med en av aksjonens kontrollører.
Høvik, Tor