— Jeg skjønner godt at de innsatte er opptatt av maten og har stor respekt og sympati for det. Det er bra at de sier fra, for det skal ikke være sånn at de ikke får nok mat. Men samtidig må de finne seg i at de ikke får det de liker aller best til alle måltider. Jeg forventer at de skal spise noe annet enn yndlingspålegget hele tiden, sier fengselsdirektør Harald Åsaune.

De første må ikke være så grådige at de siste ikke får

Harald Åsaune, fengselsdirektør

Vil ha mer skinke

Direktøren er godt kjent med at mange innsatte klager over at de ikke får nok skinke og ost til brødmåltidene, men mener at dette må de regulere selv.

De innsatte hevder at de første i matkøen kan spise ost og skinke på skivene, mens de som kommer lenger bak ikke får noe. De må ta til takke med leverpostei og syltetøy.

Direktøren mener de må dele mer slik at også de som kommer sent får ost og skinke.

— Dette kan man ikke spise ubegrenset, det ville bli for dyrt. De første må ikke være så grådige at de siste ikke får, sier han.

Ingen går sulten, for her er annen mat tilgjengelig. Om det er for lite brød ved et og annet måltid, så er ikke det problematisk

Øker bestillingen

Direktøren og kjøkkenpersonalet har i dag gått gjennom bestillingslistene for å se på behovet for brød.

— Ingen går sulten, for her er annen mat tilgjengelig. Om det er for lite brød ved et og annet måltid, så er ikke det problematisk, sier Åsaune.

Han mener at behovet for brød har endret seg noe.

— Vi har allerede i dag økt bestillingen med 25 brød hver uke, så får vi se om det er nok, sier Åsaune.

Hvis det skulle vise seg at noen fortsatt sier de er sultne, vil han øke bestillingen igjen.

Mer fisk — mindre vold

For fem år siden fikk forskere fra Nasjonalt Institutt for Ernærings- og sjømatforskning (NIFES) slippe inn i Bergen Fengsel for å undersøke om fanger som spiste fisk fire ganger i uken fikk bedre impulskontroll.

Funnene er ikke publisert ennå, og skal sammenfattes med en lignende studie gjort i et amerikansk fengsel blant pedofile menn. Menyen var komponert av de norske forskerne.

Tidligere forskning har vist at lavt nivå av Omega3 fettsyrer i blodet, kan gi dårligere impulskontroll og mer voldelig oppførsel. Likevel får de innsatte ikke servert mye fisk.

En av årsakene er at det er dyrt, en annen er at de innsatte spiser mye mindre de dagene det er fisk på menyen.

— Vi har forsøkt å gi de innsatte et variert kosthold, men ideelt sett burde vi servert enda mer fisk, sier direktøren.

Dette har de krav på

Det er klare krav til hva som skal serveres av mat i fengslene. Kosten og matinnkjøpene for de innsatte er regulert i loven om straffegjennomføring.

Der står det detaljert hva slags måltider fangene skal få, og hva maten skal inneholde for at de skal få i seg de næringsstoffene de trenger.

«Enhver innsatt i norske fengsler skal kunne spise seg mett på alminnelig, god og ernæringsmessig riktig mat», står det i reglene. Dette er det personalet på kjøkkenet som er ansvarlige for å gjennomføre.

_Les hele forskriften her_

Det er frihetsberøvelse som skal være straffen. Vi skal ikke sulte også

Innsatt i Bjørgvin Fengsel

135 kroner dagen i mat

Størstedelen av pengene går til middager, som blir levert fra sykehuskjøkkenet på Haukeland. De innsattes tillitsvalgte i Bjørgvin Fengsel har bedt om et oppklaringsmøte med fengselsledelsen etter direktørens uttalelse.

— Hvis jeg hadde hatt sånne beløp til å lage mat for, kunne jeg ha kledd dem i mat, sier en innsatt som jobber på kjøkkenet. Han mener noen må ta sin hatt og gå dersom disse tallene stemmer.

— Dette er riv, ruskende galt! Det er helt umulig at dette stemmer, mener han.

— Flere kokker har diskutert dette i dag. Det er snakk om store penger og dette stemmer bare ikke, sier han.

Han ønsker en oversikt over hvor kostpengene går og et allmøte for de innsatte slik at alle kan få sagt sin mening om dette.

— Det er frihetsberøvelse som skal være straffen. Vi skal ikke sulte også, sier han.

Lærer å ta ansvarlige valg

Hege Øvstegård er lærer i fengselsundervisningen og holder kurs for de innsatte i kosthold og livsstil i Bjørgvin Fengsel.

Hun var ikke kjent med underskriftskampanjen, men kjenner til at innsatte fra tid til annen er misfornøyde. En av oppgavene på kurset hennes er at hver enkelt registrerer alt de spiser og drikker i løpet av en tredagersperiode, slik at de kan se om de får dekket næringsbehovet sitt.

— På den måten forsøker vi å vise dem at de selv er ansvarlig for å velge de sunne tingene, å velge leverpostei og makrell i tomat i stedet for syltetøy og sjokoladepålegg, sier Øvstegård.

Hun mener kostholdet til de innsatte er en viktig del av kriminalomsorgen.

— De er i en prosess der de skal bygges opp igjen før de skal ut i samfunnet igjen, og da er det viktig at de får de riktige næringsstoffene i seg, sier hun.