En 35 år gammel nigerianer er nå dømt til fengsel i tre og et halvt år for heroinsalg.

Mannen nekter for at han har solgt det livsfarlige stoffet i Bergen, men han ble ikke trodd i retten. Nylig ble han dømt til fengsel i tre og et halvt år for salg av 147 gram heroin. Retten mener de 147.000 kronene som ble funnet i leiligheten han bodde er betaling for heroin.

Lå i plastpose

— Jeg er godt fornøyd med dommen. Det er viktig at slike saker avdekkes, med tanke på hvor store skader narkotikabruk påfører andre, sier politiadvokat Katrine Engelsgjerd Eikestad ved Seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt.

Pengene ble funnet i en hvit plastpose under et bord. Antall 200-kronerssedler talte 264, deretter 125 500-kronerssedler og 32 1000-kronerssedler.

— Sedlenes valør er en klar indikasjon på at dette er penger som stammer fra narkotikasalg. Dette var også retten enig i, sier Eikestad.

- Vil kjøpe for 50.000

Tekstmeldinger til telefoner beslaglagt i leiligheten fra kjente rusmisbrukere i Bergen ble lagt frem som bevis i Bergen tingrett under rettssaken mot ham, samtlige på engelsk.

— Hei, har du fortsatt noe godt nå? Jeg får 100.000 om to dager og jeg vil kjøpe for 50.000. Hvis du kan hjelpe, ring meg, lyder en av meldingene. Den ble sendt samme dag som mannen ble tatt av politiet sammen med fire andre menn i leiligheten på Løvstakksiden.

- Jeg blir gal

Fire dager senere, mens han er pågrepet, tikket en ny melding inn:

-¨Hei min venn. Jeg lurer på om du kan hjelpe meg? Jeg jobbet i går og hadde 2300. Men da jeg skulle ringe deg, hadde noen stjålet pengene. Jeg har så mye smerte at jeg blir gal. Kan du hjelpe? Jeg betaler i morgen. Du vet du kan stole på meg. Jeg har alltid betalt deg. Vær så snill og hjelp meg.

Dagen etter denne meldingen ble sendt, kom enda en fra samme avsender:

-J eg lånte nettopp 200 fra en nabo hvis det hjelper. I trenger virkelig dette for smerten. Jeg betaler resten i morgen. Stol på meg min venn. Du vet du kan.

Mannen som sendte de to siste meldingene er kjent rusmisbruker, ifølge politiet.

Da politiet slo til mot leiligheten, pågrep de fem personer. Det ble funnet heroin og større pengebeløp hos tre av de fire andre i leiligheten.

Mange telefonsamtaler

Kun en av dem er sjekket ut av saken og sendt ut av Norge. En er dømt for mindre alvorlig narkotikaforbrytelse, mens de to andre er tiltalt for heroinsalg i Bergen. Saken mot dem kommer opp i august i år.

Kontroll av de beslaglagte telefonene viste over 200 samtaler med andre personer dømt for narkotikaforbrytelser, blant annet en nigerianer som ble tatt med 692.000 kroner i bagasjen på Flesland 17. oktober i fjor. Han ble nylig dømt til fengsel i tre år og syv måneder for hvitvasking av penger som staffer fra narkotikasalg.

Ifølge dommen var ikke de 20 grammene med heroin som 35-åringen oppbevarte av sterk styrke.

— Forskning viser at lav styrkegrad på heroin kan være farlig ved at brukerne tar andre stoffer i tillegg. Det kan være livsfarlig fordi resultatet er uforutsigbart for den enkelte. Vi erfarer dessverre at blandingsbruk av narkotiske stoffer fører til en økning i antall overdosedødsfall. Det er gledelig at retten tar hensyn til dette når straff utmåles. Tidligere har det vært slik at lav styrke på stoffet automatisk har gitt lavere straff, sier Eikestad.

Dommen anket

35-åringen fortalte i retten at han var i Norge for å kjøpe utrangerte biler som skulle sendes til Nigeria. Det er mange som driver med dette, men retten trodde ikke på hans forklaring.

I tillegg til å bli dømt for salg av 147 gram heroin, ble han også funnet skyldig i oppbevaring av 20 gram heroin. Det siste innrømmet han, men han avviste at han var skyldig i salg.

BT har vært i kontakt med mannens forsvarer. Dommen blir anket til Gulating lagmannsrett og kommer opp senere i år.