• Integrering av mennesker med funksjonshemning er bra. Men ikke for enhver pris og i alle tilfeller, sier mødrene til psykisk utviklingshemmete Petter og Fredrik (begge 15).

HILDE KRISTIN STRAND

Petter Hjertnes og Fredrik Heggø Olsen sitter på gulvet og leker med Petters togbane. De ler mot firbeinte Putte som svinser rundt dem, og ser ut til å storkose seg.

— Hva gjør andre 15-åringer i juleferien? De reiser til Voss og står på ski, og så går de på kino. Disse to leker med biler, sier Hilde Hjertnes, mor til Petter.

— Det er jo ikke normalt, slår hun fast.

— Men vi gjør dem heller ikke normale ved å putte dem inn i en vanlig klasse på en vanlig skole, legger hun til.

Hilde, Petter, Fredrik og hans mor, Bente Heggø Olsen, var en uke i Spania i høst. Der opplevde mødrene guttene sine som to kamerater på tur. Men de andre turistene trodde kvinnene var pleiere som var snille med de funksjonshemmete.

- Opplevde at han var flink

Fredrik var integrert elev i en vanlig klasse de første fire årene. I femte klasse var han noen dager på Tveiterås skole og noen dager i den gamle klassen, før han fra 6.klasse ble elev ved Tveiterås. Petter har gått der helt siden første klasse.

— Fredrik likte seg godt i den vanlige klassen, men han fikk ikke kontakt med andre barn. Og han var alltid dårligst. Da han kom til Tveiterås, opplevde han at han mestret noe, og han fikk venner for første gang som liker han for den han er, sier Bente.

— Funksjonsfriske barn må få lov til å utvikle seg, og våre vil aldri nå dem igjen. Derfor mener vi at det beste for dem er å få gå på Tveiterås skole, og i firergruppe neste år når de begynner på videregående, sier Hilde og Bente.

Integrering i familien

Mødrene forteller om lange ferier og hverdager der alt ikke er like enkelt. Guttene er mye sammen med voksne, og de kan ikke være uten tilsyn.

— Hadde de ikke truffet hverandre på Tveiterås skole, hadde de ikke hatt noen jevnaldrende å være med på fritiden, sier Hilde.

Både hun og Bente sier den viktigste integreringen skjer i familien.

— Det er viktig at familie, fetrer, kusiner, naboer og støttekontakters familie blir kjent med funksjonshemmete, og kan være sammen med dem for det de er og på en naturlig måte.

Samtidig opplever mødrene at de barna som har vært sammen med funksjonshemmete i barnehage eller på skolen, er de som ikke ser rart på barna deres.

— Det er alltid noen som kikker. Det er vondt, men det vil alltid være slik. Men det er bedre å spørre enn å glo, sier Hilde.

— Vi må ikke være så redde for å si at noen er annerledes. Våre gutter er det.

Sjeldne syndromer

15-åringene har vært sitt sjeldne syndrom. Petter har CDG-syndrom, som er en arvelig stoffskiftesykdom. Han kan ikke gå og har dårlig utviklet språk. Syv eller åtte mennesker i Norge har samme syndrom. Tre av disse bor i Bergen.

Fredrik har Noonan-syndrom. Han har bedre språk enn Petter, men kan ikke aktivisere seg selv og må ha tilsyn. I tillegg har han cerebral parese som gjør at han trenger rullestol utendørs.

- La de få være lykkelige?

Mødrene forteller om to gutter som henger sammen som erteris. Under turen til Spania holdt de hverandre i hånden hele tiden. Barne-TV er fremdeles dagens høydepunkt, og Petter fikk bilbane til jul.

— Petter er flinkere til å leke enn Fredrik. Men Fredrik kan gå, så han kan plukke opp Petters leker. Så de utfyller hverandre bra, sier Bente.

— Vi tør ikke si at noen er annerledes lenger, sier Hilde.

— Petter er født på julaften. Etter fødselen var det noen som sa «har Hilde og de fått baby på julaften? Da fikk de en fin presang. Det har jeg ofte tenkt på. Våre gutter vil måtte ha tilsyn hele livet, de vil ikke lære å skrive, og de kan ikke være med på de samme aktivitetene som jevnaldrende. Men de er lykkelige når de leker med biler eller synger Postmann Pat-sangen i Tveiterås-idol. Petter er lykkelig når han får drive med musikk, og han storkoste seg da han fikk være med Proffene. Men han vil ikke være lykkelig i en matteklasse, sier hun engasjert.

BESTEKOMPISER: Petter og Fredrik(med briller) storkoser seg når de får være sammen. Fysisk aktivitet er viktig for dem. <br/>Foto: TOR HØVIK