Onsdag utsatte UNE uttransporteringen av syttenåringen og moren. Ved den blå steinen demonstrerte om lag 200 ungdommer mot tvangsutkastelsen av Ratheka, hennes mor og fire andre tamiler.

Ratheka tok selv ordet.

— Det er ikke over, vennene mine har ikke vært like heldige. Det er vondt og urettferdig, sa hun.

Ratheka kom til Norge som 11-åring i 2007. Natt til tirsdag ble Ratheka og moren vekket av at politiet sto på døren. De skulle tvangsreturneres til Sri Lanka onsdag etter å ha fått avslag på asylsøknaden.

Stort engasjement

Saken har vekket et stort engasjement blant familiens venner. Elever ved Bergen Katedralskole, der 17-åringen er elev, har mobilisert til dagens demonstrasjon ved hjelp av underskriftskampanjer, Facebook og artikler til avisredaksjoner, til tross for at de har prøver og eksamensforberedelser.

Anraj Arumairasa (21), Rathekas bror, møtte onsdag byrådet i Bergen. Det førte til at byrådet og alle gruppelederne i bystyret sendte et hastebrev til regjeringen.

Bergens politikere reagerer på tidspunktet for denne utsendelsen.

«Det behandles nå to prinsipielt viktige saker i Høyesterett [som] vil skape presedens i asylsaker, og tidspunktet for utsendelsen er derfor meget uheldig,» heter det i brevet.

UNE snudde

Onsdag bestemte Utlendingsnemda (UNE) at de skulle se på saken npå nytt. Få timer senere, i 15.15-tiden, landet Ratheka og moren på Flesland, der hun ble tatt imot av broren og en velkomstkomite.

— Det er kjekt å komme hjem til Bergen igjen. Det siste døgnet har vært veldig dårlig. Jeg var redd for å reise tilbake igjen til Sri Lanka, sa Ratheka til BT.

Onsdag kveld deltok hun i demonstrasjonen.

Ungdommene bak demonstrasjonen reagerer på at Norge sender tamiler tilbake til Sri Lanka.

— Vi er veldig glade for at de kom tilbake, men hva med de andre fire?, sier Hamsika Premkumar, koordinator for Tamilsk Ungdomsorganisasjon i Bergen.

— De kom til Norge fordi det ikke var trygt å være på Sri Lanka, det vet Norge som har vært med å megle for fred der nede. Det er ikke akseptabelt at Norge gjør dette når man er opptatt av menneskerettigheter, sier hun.

Kan likevel bli utsendt

UNE understreker at de ikke har tatt endelig stilling til saken, men at familien kan oppholde seg i Norge i påvente av UNEs behandling.

— UNE har gitt en såkalt utsatt iverksettelse, slik at familien får bli i Norge til omgjøringsbegjæringen er avgjort. Det vil si at det blir en ny saksrunde i UNE, sier Asgeir Thomassen, familiens advokat.

De fire andre tamilene som også ble hentet av politiet i Bergen tirsdag, har derimot ikke fått vedtakene omgjort. De skulle bli uttransportert som planlagt onsdag. Advokat Arild Birkeland representerer tre av dem, men var ved 21-tiden i kveld ikke sikker på om hans klienter var sendt ut av landet.

På Bergen Katedralskole gjør elevene nå det de kan for å hindre utsendelsen av disse fire, deriblant en 18 år gammel jente som også er elev ved skolen.