Drapet på Hilda Feste (98) utløste en lang rekke tips til politiet fra publikum. Til sammen kom det inn 469 tips, ifølge Carl-Petter Leganger. Han var taktisk etterforskningsleder på drapet.

Felles for alle: Ingen av dem handlet om den drapssiktede 19-åringen før han ble pågrepet.

Bakgrunn: Tidslinje for Os-drapet

Mange av tipsene handlet derimot om en såkalte kikker — en mann som kort tid senere ble pågrepet for trakassering av en rekke kvinner.

Tok på seg skylden

Et av tipsene gikk på en kamerat av 19-åringen. I fylla hadde han forklart til venner at det var han som hadde drept Feste - etter at 19-åringen hadde voldtatt henne.

— Grunnen var at han ville hindre at tiltalte ble tatt for dette, sier Leganger.

Han sier politiet ikke festet lit til det.

Da de tok kameraten inn til avhør, sa han også at det han hadde sagt i fylla, ikke stemte.

Politiets logikk

Leganger sier de ville kartlegge alle som var ute på Os drapskvelden.

— Vi holdt det som sannsynlig at det var en eller annen med tilknytning til Os som var gjerningsmannen, sier Leganger. Han er til vanlig en av lederne ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

— Det høres gjerne banalt ut, men grunnlaget for oss var at gjerningsmannen hadde vært ute i Os drapskvelden. Om vi fant alle som hadde vært ute, ville vi nødvendigvis også finne gjerningsmannen, sier Leganger.

Uten mistenkt

Grunnlaget for at 19-åringen ble tatt inn til avhør og avlegging av prøver, var at moren hans hadde leid en bolig i Gamleheimshagen, boligområdet der Hilda Feste hadde en av leilighetene.

— Vi var interesserte i å sjekke miljøet rundt Gamleheimshagen. Erfaring fra Norge og utlandet tilsier at gjerningsmannen ofte har tilknytning til åstedet. Enten han bor der, arbeider der eller har en annen form for tilhørighet. En radius på 1,5-2 kilometer er ikke uvanlig, sier Leganger.

19-åringen ble kontaktet av Kripos, og avhørt og tatt fingeravtrykk— og DNA-prøve.

Leganger sier politiet på dette tidspunktet ikke hadde en eneste mistenkt. Bare en rekke vitner de ville plotte på kartet.

— Verken da eller i tiden etterpå var det noe som gjorde at vi hadde sterkere mistanke til tiltalte enn andre. Vi konstaterte at han hadde vært ute, sier politiførstebetjenten.

PAUSE I RETTEN: Aktor Gjert Johan Kjelby og forsvarer Rolf Knudsen i en pause i rettssaken etter Os-drapet.
PAUL SIGVE AMUNDSEN