— Kaldt! Og langtekkelig. Men definitivt verdt det, sier Ida Kongsmo (19), Monica Helen Sæle (19), Ina Hillestad (19), Sindre Vestre (21), Alex Harding (19) og Jenny Salomonsen (19).

Like før dørene åpnet klokken 08 i dag satt, lå, satt og sto over 80 personer i kø for å levere søknadspapirene til høstens opptak. Søknadene kan også sendes i posten, men da blir de ikke registrert før etter klokken 12 den dagen de blir mottatt. For å være sikker på å komme inn på akkurat de fagene de trenger, valgte derfor mange å tilbringe natten på fortauet.

— Jeg har faktisk sovet litt, forsikrer Jenny Salomonsen, godt inntullet i pledd og sovepose.

Drømmestudier i sikte

Noen skal ta fag som de mangler, noen skal forbedre karakterene. Alle regner med å komme inn på drømmestudiene etter ett års kraftinnsats på Danielsen intensivgymnas.

— Det er billigere å gå her enn på andre private linjer. Og Danielsen har veldig godt rykte. Tidligere elever skryter både av lærerne og undervisningen, forteller gjengen som vi snakket med.

Hutrende stemning

Litt lenger bak i køen er det noen som spiller musikk og prøver å bevege seg for å holde varmen. Men stemningen i natt har ikke akkurat vært ekstatisk, forteller de seks som i år er elever ved Nordhordland folkehøyskole.

— Vi har frosset og pratet og drukket kaffe. Vi var forberedt på at det ville bli kø, sier de.

Køordning har det også vært: Alle de som kom i natt, har skrevet nummeret de er i rekken på hånden.

— Så slipper vi å miste plassen når vi skal på do!