Bergen tingrett mener det er en fare for at ukrainerne rømmer landet om de blir løslatt, og varetektsfengslet dem i fire uker.

— Jeg er veldig skuffet over at de ikke ble løslatt. Jeg kan personlig garantere at de ikke ville forlate landet før en rettssak, sier flight manager Robert Provancha.

Utblåsingsprøvene viser at kapteinen (39) hadde 1,1 i promille mindre enn en halv time før han skulle sitte bak spakene i det enorme transportflyet mandag.

- Drakk to liter øl

Ifølge politiet hadde en av flyteknikerne 1,4 i promille klokken 10.25, mer enn tre timer etter at flyet skulle ha tatt av. Det betyr at han kan ha hatt så mye som 1,9 i promille da han begynte på jobb.

— En politibetjent har sagt at det luktet alkohol i flyet da han kom inn dit. Personellet var allerede i gang med å arbeide, sier politiadvokat Elisabeth Ryen.

Alle de tre som nå er fengslet innrømmer å ha drukket alkohol. De har forklart at de feiret den russisk-ortodokse julen i helgen, og at de drakk tungt natt til søndag, og litt lettere søndag kveld.

Kapteinen har forklart at han bare drakk to glass øl før klokken 20 søndag kveld, men innrømmer at han kan ha hatt promille allerede da mannskapet satte seg ned til middag på hotellet klokken 19.

Flyteknikeren har opplyst at han drakk en stor flaske øl kvelden før, mens radioteknikeren, som politiet ikke fikk utblåsingsprøve av, har sagt at han drakk to liter øl kvelden før.

- Presidenten informert

Totalt besto mannskapet av 17 personer. Syv av dem ble pågrepet mandag. Fire av dem er løslatt fordi utblåsingsprøvene ikke viste spesielt høye verdier, men siktelsene er likevel formelt opprettholdt.

— Vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre med de sakene når vi får svaret på blodprøvene om en ukes tid. Men foreløpig er ingen av sakene henlagt, sier Ryen.

Ifølge representanten fra Antonov Airlines har den ukrainske samferdselsministeren informert presidenten om det som har skjedd. Flyselskapet er statseid, og saken skal ha rystet myndighetene.

— Jeg holder fortløpende kontakt med både mannskapet, selskapet og det ukrainske utenriksdepartement om denne saken. Vi forsøker først og fremst å sikre rettighetene til våre ukrainske statsborgere, sier visekonsul Vitaliy Moshkivskyy.

De tre 39-åringene som nå sitter fengslet risikerer å miste retten til å arbeide på fly om de blir dømt for forholdene. Alle tre har påkjært kjennelsen fra tingretten, og lagmannsretten tar stilling til fengslingsspørsmålet i dag.

— Det er ingen fare for unndragelse. De vil gjøre opp for seg og legge saken bak seg. De ønsker ikke å sette seg i en verre situasjon enn de allerede er i, sier de siktedes forsvarer, Beate Hamre.

Nytt mannskap kom i går til Bergen for å erstatte de pågrepne.

— Flyet tar først av onsdag morgen fordi det er dårlig vær i Bergen, sier John Auganes i Norport Handling.

Lillebø, Jan M.