— Jeg kunne ha dødd, sier Patricia Valencia Holmes til Bergens Tidende.

Hele sitt liv har hun knasket nøtter, uten å ane hvor farlig dette julesnopet kunne vise seg å være for henne. For litt over to uker siden satte hun seg en kveld ned foran tv-en.

— Jeg ville kose meg litt og satte frem en bolle med paranøtter. Jeg spiste sikkert rundt ti stykker, forteller Patricia Valencia Holmes.

Så kom sjokket. Hun hovnet opp i ansiktet og flere steder på kroppen. Huden ble rød og ruglete, og liknet ifølge Patricia Holmes en blomkål.

Klødde over hele seg

— Jeg klødde fra tærne og helt ut til hårroten. Etter en kort stund merket jeg også at pusten sviktet. Jeg ringte etter ambulanse, men klarte nesten ikke å snakke. Jeg var nesten sikker på at sykebilen ikke skulle rekke frem i tide. Men det gjorde den heldigvis, sier en i dag meget lettet Patricia Valencia Holmes.

Etter at hun fikk medisin og ble innlagt på Haukeland universitetssykehus, ble hun fort bra igjen. Hun gikk ikke på jobben neste dag. Men dagen deretter var hun som vanlig i aksjon i frisørsalongen hun driver i Hollendergaten.

I dagene etterpå har hun snakket om episoden til alle som vil høre.

— Det var en skremmende opplevelse. Men at det skjedde forundrer meg egentlig ikke. Jeg tror det er mye med kroppen som vi ikke er klar over, sier hun.

Unge voksne mest utsatt

For to og et halvt år siden ble det opprettet et eget matallergiregister i Norge. Dit rapporteres tilfeller av matallergi og allergisjokk som er så alvorlige at øyeblikkelig legehjelp er nødvendig.

170 tilfeller er registrert så langt, ca. 60-80 i året. Men avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, professor Martinus Løvik, tror det er en viss underrapportering, og at det reelle årlige tallet kanskje ligger på ca. 200-300.

Registeret ble opprettet blant annet for å gi helsepersonell mer kunnskap om matallergi.

— Blant de alvorlige tilfellene som meldes til oss viser det seg at gruppen unge voksne i alderen 18-25 er hyppigst representert, sier Løvik til BT.

Han synes ikke det er så rart.

— Det er gjerne i den alderen de flytter hjemmefra. De begynner å spise annerledes, ukjent mat - gjerne ute på restauranter. De vet kanskje at de reagerer litt, men tar sjanser, gjerne under et visst sosialt press. Er det alkohol også inne i bildet, kan det være med på å frembringe reaksjonen, sier Martinus Løvik.

Syndebukk nr. 1

Nøtter er øverst på listen over matvarer som folk reagerer på. Ifølge Løvik er paranøtter en meget kraftig allergifremkaller, og reaksjonene på paranøtt har i en rekke tilfeller i utlandet hatt dødelig utgang. Reker, skalldyr og annen sjømat er andre eksempler.

Patricia Valencia Holmes fikk en livstruende allergisk reaksjon av nøtter først i voksen alder. Historien hennes er ikke så veldig vanlig.

— Av og til ser vi at noen plutselig reagerer på noe de har tålt før. Men ingen er født allergisk. Immunsystemet må lære seg til å reagere. I tillegg kan for eksempel medisinbruk, menstruasjon, influensa og alkoholbruk bidra til å fremkalle en allergisk reaksjon, sier Martinus Løvik.

Patricia Holmes har tidligere kjent en mild kløe i munnen når hun har spist nøtter. Allergioverlege Erik Florvaag ved Haukeland universitetssykehus sier at kløe er et forvarsel.

— Pasienter med pollenallergi, som reagerer på for eksempel epler, nøtter og gulrøtter, bør være forsiktig med hva de spiser, sier Florvaag til BT.

Rask behandling viktig

Det er viktig å komme rask til behandling hvis du rammes av allergisjokk. Behandlingen er en adrenalinsprøyte.

— Ikke minst nå i julen er det viktig at matallergikere tas alvorlig. De må få sikker informasjon om hva maten inneholder. I de mest ekstreme tilfellene har fiskeallergikere dødd fordi poteter ble stekt i en panne man tidligere hadde stekt fisk i, sier Martinus Løvik.

Det er ikke så lett å advare folk som ikke vet at de er allergiske mot enkelte typer mat.

— Derfor er det viktig at helsepersonell husker på at matallergi er en mulighet i akutte tilfeller, sier Løvik.

Selv skal Patricia Valencia Holmes begynne å gå med en liten lapp i lommeboken. På lappen skal det stå at hun er allergisk, i tilfelle noe liknende skulle skje med henne igjen.

REDDET AV SNORKEOPERASJON?- For et par år siden tok jeg en snorkeoperasjon som ga meg større passasje i halsen. Jeg tror den operasjonen reddet meg, sier Patricia Valencia Holmes, som for to uker siden fikk alvorlige pustevansker etter et kraftig allergisk sjokk. Her er hun på jobb i frisørsalongen hun driver i Hollendergaten.<p/>Foto: GIDSKE STARK