MAREN NÆSS OLSEN

I går sto professor Harald Kryvi frem i Bergens Tidende og lot seg provosere av en glad laksefisker som dro opp en rugg på 15,8 kilo i Lærdalselvi. Han mente at laksefisker Kjell Rune Pedersen burde være flau, ikke stolt, og karakteriserte storlaksen som «temmelig uspiselig».

Fylkessekretær Alv Arne Lyse i Norges Jeger— og Fiskerforbund i Hordaland biter ikke på kroken til professoren.

— Som professor i biologi burde Kryvi vite bedre. Det er jo en lang periode mellom den dagen fisket slutter, og gytingen begynner, sier han.

— Riktignok smaker fisken aller best i juni, når den akkurat har kommet til elven, men den er veldig god i august også.

Dessuten reagerer Lyse på Kryvis antydninger om at laksen har et avansert følelsesliv.

Nei til hjort på p-piller

— Jeg synes Kryvi tillegger laksen veldig mange psykiske egenskaper. Det som ligger i bunnen av diskusjonen, er om vi ønsker å ha samme forhold til jakt og fiske som de har enkelte steder i USA, der hjorten er totalfredet og må få p-piller for å holde bestanden nede, fordi dyrene er så søte, sier Lyse.

— Spørsmålet er om vi ønsker et sånt Bambi-syn på jakt og fiske i Norge.

Heller ikke Kryvis uttalelser om at laksen ikke har en sjanse når den kjemper laks mot mann, blir tatt for god fisk.

— Det viser temmelig tydelig at Kryvi ikke har fanget laks selv. Fisken har definitivt en sjanse, det er derfor det kalles sportsfiske, sier Lyse.

I det hele tatt kommer det lite nytt fra professoren, skal vi tro sportsfiskernes representant.

- Ikke truet

— Vi sportsfiskere er ikke interessert i å fiske opp den siste villaksen, så dumme er vi rett og slett ikke, så mye som vi har jobbet for å redde den, sier Lyse.

Heller ikke seniorforsker Jens Christian Holst ved Havforskningsinstituttet tar Kryvis uttalelser for god fisk.

— Laksestammen er ikke truet i norske elver - og der den er det, er fisket regulert, så det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å fiske laks i norske elver, sier han.

— Flere av faktorene som skapte alvorlige problemer for den norske villaksen, for eksempel lakselus og sur nedbør, er mer eller mindre fjernet.

Holst har heller ingen tro på at den 15,8 kilo tunge laksen som utløste debatten er uspiselig.

— Fisken ble fanget i midten av august, og viser begynnende tegn på kjønnsmodning. Jeg vil likevel tro at kvaliteten på kjøttet er bra såpass tidlig. Kryvi har rett i at laksen ville vært uspiselig i november, men da er det heller ikke lov å fiske laks, sier han.