Det hevder Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen. Han kjenner rusmiljøet i Bergen godt via sine mange gateselgere, og er bekymret over det store tilbudet av illegale subutexpiller på gaten i det siste.

Paradoks

— Spesielt helt unge jenter sier det startet med at de falt for fristelsen til å kjøpe en billig gatesubutex, og at det ble deres første introduksjon til opiater, blant annet heroin. Det er et paradoks at medikamenter som skal hjelpe folk ut av heroinhelvetet, også kan bidra til å trekke dem inn i det, sier Thomas Anthun Nielsen.

Selv om Subutex har vært en stor hjelp for mange tunge rusmisbrukere til å få gjenetablert et normalt hverdagsliv, er han bekymret over at stoffet er blitt en så populær og lett tilgjengelig salgsvare på det illegale marked.

— Vi trenger medikamenter av denne sorten, men vi må gjøre noe drastisk for å få slutt på den ulovlige omsetningen av dem, sier Nielsen.

Han er glad for at det i den siste tiden er blitt tatt i bruk andre, alternative preparater som er mindre attraktive for rusmisbrukere. Subutex blir fortsatt brukt, men i mindre utstrekning enn tidligere.

Mer heroin

Bergensklinikkene har i de siste fem årene overvåket rustrendene og lagt frem oppdaterte rapporter hvert halvår. Hensikten med de såkalte «Føre Var»- rapportene er å kunne følge utviklingen tett og være i stand til å fange opp negative utviklingstrekk på et tidlig stadium. I går ble resultatene fra vår og høsthalvåret presentert.

Tallene viser en økning i bruk av heroin. Hordaland politidistrikt hadde en liten nedgang i antall beslag, men sterk økning i beslaglagt mengde. Det er observert flere yngre brukere i Nygårdsparken, og folk i miljøet forteller at man stadig oftere ser unge menn i heroinoverdose, der en mistenker at det også har vært brukt anabole steroider.

Tilgangen til heroin er åpenbart ikke noe problem i Bergen. Brukerne beskriver heroinomsetningen som en «døgnåpen butikk». Heroin er det mest brukte stoffet i det etablerte rusmiljøet. Nesten alle de tunge misbrukerne bruker det.

Kokain for «de fine»

Kokain er også på vei oppover, men mer som et «partydop». Kokain er nesten ukjent i de etablerte rusmiljøene. Det brukes mest på private fester og på de «finere» utestedene med pent antrekk og høy aldersgrense. De som bruker kokain er hovedsakelig menn i 20-30 års alderen, og de beskrives som «pengesterke folk» i jobb, ofte med tilknytning til utelivsbransjen eller andre deler av næringslivet.