Tre menn i alderen 22 til 25 år er nå tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på jenten.

— Denne jenten har kommet i et miljø der hun er blitt misbrukt. Det er flere andre som har vært involvert i dette, sier politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt.

I tillegg til de tre som er tiltalt, var tre personer siktet for overgrep mot jenten.

  • For disse er saken henlagt på grunn av jevnbyrdighet i alder og utvikling, sier Bilberg.

Innrømmet seksuell omgang

Alle de angivelige gjerningsmennene kommer fra en av Bergens omegnskommuner.

Etter at jenten selv gikk til politiet med saken, har flere av de involverte innrømmet å ha hatt seksuell omgang med 15-åringen.

  • I hovedsak har de erkjent dette, sier Bilberg.

Hege Pedersen Falck er bistandsadvokat for jenten.

  • Saken er en kjempebelastning for henne. Jeg vil legge ned krav om oppreisningserstatning, sier Falck.

Inge Nordhaug er ekspert på overgrep, og leder Regionalt ressurssenter for vold. Han forteller at det er noen spesielle kjennetegn som går igjen med ungdom som blir utsatt for seksuelle overgrep.

  • Et overgrep kan gi en voldsom reaksjon, og det kan øke sårbarheten for nye overgrep. Dette ser man spesielt i situasjoner der seksualitet er brukt i omsorg for barn, som en kontaktform, sier Nordhaug.

Han understreker at han uttaler seg generelt, og sier at det aldri er snakk om at det er jentens feil.

  • Dersom det er et lite miljø, kan det også være gutter som slenger med leppen om jenter som de tror ikke er modne til å stå i mot, mener han.

- Gå til foreldrene

Han oppfordrer unge jenter som opplever overgrep til å umiddelbart fortelle om det til foreldrene. Dernest må foreldrene håndtere det, og ikke skjelle ut ungene sine.

  • Sammen må de søke hjelp for å bearbeide opplevelsen. Det kan ofte skje økende grad av rus og selvdestruktiv atferd etter sånne hendelser, der enten barna ikke har tatt dette opp med foreldrene, eller foreldrene ikke har tålt det, sier Nordhaug.

Ingen av de tre tiltaltes forsvarere hadde i går mulighet til å kommentere saken.