– Slik jeg oppfatter det, skal gutten i familien ha blitt holdt fast av bestefaren. Bestemoren skal ha knivtruet jenten på 14 år for å få henne til å røpe hvor pengene var, sier bistandsadvokat Jannicke Keller-Fløystad.

Ranet skal ha skjedd grytidlig om morgenen første nyttårsdag, i en bydel i Bergen.

Besteforeldrene, som var på besøk fra Sverige, er nå anklaget for å ha ranet til seg verdifulle gjenstander og penger.

Les også: – Haster med etterlysning

Forsvarer: – Ikke snakket med dem

– Tar alvorlig

Den aktuelle morgenen var bare de to barna i bergensfamilien hjemme – en gutt på 17 år og jenten på 14.

Jenten var til legesjekk etter hendelsen, men skal ikke ha fått alvorlige skader. Hun har forklart seg i dommeravhør. Også gutten og flere andre vitner er avhørt.

– Vi tar saken så alvorlig som vi gjør fordi den handler om vold i nære relasjoner, sier etterforskningsleder Kjersti Opdahl i Bergen Vest politistasjonsdistrikt.

Ifølge politiet retter etterforskningen seg mot episoden mellom besteforeldrene og den 14 år gamle jenten. Opdahl bekrefter likevel at gutten var til stede og angivelig ble utsatt for truende atferd.

– Dette er en spesiell sak på grunn av familieforholdene, sier påtaleansvarlig jurist for saken, politiadvokat Elisabeth Soglo ved Hordaland politidistrikt.

Kan ha skiftet ID

Etter det påståtte ranet skal besteforeldrene ha satt seg i en ferdigpakket bil og kjørt av gårde.

– At bilen var klargjort til avreise, tyder på at dette var nøye planlagt, mener bergensfamiliens bistandsadvokat, Jannicke Keller-Fløystad.

Politiet mistenker at de ranssiktede besteforeldrene dro til Sverige.

– Vi får ikke tak i dem, selv om vi har prøvd på forskjellige måter. De reiser trolig rundt. Vi er ikke sikre på at de er i Sverige fortsatt. Og det er ikke umulig at de har skiftet identitet, sier etterforskningsleder Kjersti Opdahl.

– Rømte etter trusler

Fra Sverige skal besteforeldrene ha kommet med sms— og telefontrusler mot familien i Bergen. Ifølge familiens bistandsadvokat har de primært vært rettet mot den 14 år gamle jenten.

– Noen av truslene kan etter mitt syn helt klart oppfattes som drapstrusler, sier bistandsadvokat Jannicke Keller-Fløystad, som har hatt jevnlig kontakt med bergensfamilien.

De påståtte telefontruslene ble til slutt så ille at bergensfamilien så seg nødt til å gå i skjul.

– De forlot Bergen for cirka en måned siden. Nå lever de på flukt. Og truslene har fortsatt. Jeg snakket nylig med dem. De føler seg ikke trygge, sier bistandsadvokaten.

Bergensfamilien har fortalt henne at de ikke vil få sosialstønad lenger.

– De er i økonomisk krise. På toppen av alt forteller de at de har fått begjæring om utkastelse fra leiligheten i Bergen, sier Keller-Fløystad.