Mandag 5. mars starter en av de mest omfattende menneskehandelsakene i norsk historie i Bergen tingrett. Seks personer er tiltalt for grov menneskehandel.

Jenten som er født i Romania, var elleve år gammel da hun skal ha blitt solgt av sin mor. Prisen skal ha vært 10.000 euro og moren er nå blant de tiltalte i den omfattende menneskehandelsaken.

— Jeg skrek mye. Det var fælt. Jeg var kjemperedd også, men ble holdt fast av flere, sier hun til TV 2.

Grov menneskehandel

Ifølge påtalemyndigheten skal de tiltalte «ha utnyttet personer til tvangsarbeid eller tvangstjenester, herunder tigging. Handlingen ansees som grov menneskehandel i det særlig er langt vekt på at den som ble utsatt for handlingen var under 18 år» .

Ifølge politiet ble hun første gang solgt for 10.000 euro da hun var 11 år gammel. Dette skal følge «Eva» og politiet ha gjentatt seg to ganger til. Hun skal angivelig ha blitt solgt som ektefelle til tre ulike menn.

Et av ofrene i saken fortalte sin historie til TV 2 søndag kveld. «Eva» forsøkte febrilsk å gjøre motstand, men ble holdt fast og ifølge politiet voldtatt og tvunget til å ha sex med mannen.

Videre sa hun at hun også er blitt solgt to ganger til etter dette.

— De tok meg sent om natten. De tok bena og føttene mine.

- De bandt beina og føttene dine?

— Nettopp, så hentet de en gutt og han voldtok meg, forteller jenten til TV 2.

«Eva» husker hun blødde kraftig, noe som gjorde mannen som kjøpte henne glad. Det viste at hun var jomfru.

Opp til 15 års fengsel

Tiltalen for dette er knyttet opp til en straffebestemmelsen om voldtekt og at det er brukt vold og truende atferd for å skaffe seg seksuell omgang. Seks rumenere risikerer opp til 15 års fengsel for menneskehandel og voldtekt.

Flere av de tiltalte skal også ha gjort seg skyldig i voldtekt og seksuelle overgrep mot de mindreårige jentene.

De tiltalte har i fengslingsmøter avvist all skyld, og ser anklagene som et angrep på sigøynerkulturen. Forsvarer mener saken ikke burde vært reist.

— Tiltalen er et angrep på sigøynernes kultur og levesett, mener forsvareren.

Saken startet da to jenter ble pågrepet for butikktyveri i Bergen 13. oktober 2010.

Tre dager etter ble en 13 år gammel jente arrestert for butikktyveri i Stavanger. Politiet i Hordaland og Rogaland samarbeidet om saken, og det viste seg at den hadde forgreininger til Sverige.

Det kom frem at barna hørte til et reisefølge som opererte både i Norge og Sverige.

Over 130 vitner

Seks voksne i reisefølget ble pågrepet høsten 2010, og har siden sittet varetektsfengslet. De seks er i slekt, og flere er i familie med jentene de er tiltalt for å ha misbrukt. En mann som er tiltalt for voldtekt er gift med kvinnen han skal ha misbrukt.

— Det har vært en omfattende og langvarig etterforskning. Vi har etterforsket i Romania og samarbeidet med svensk politi, forteller politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

Han har ledet etterforskningen og stiller som aktor i saken sammen med statsadvokat Arild Oma. Det antas at den omfattende rettssaken vil pågå frem til 6. juni. De seks tiltalte stiller med hver sin advokat, og det møter fire bistandsadvokater.

Christoffersen forteller at det er kalt inn 130 vitner fra aktoratets side. Forsvaret stiller med et betydelig mindre antall vitner. Jentene som er fornærmet i saken stiller ikke i retten i Norge.

— Vi har dommeravhør med dem på video som vil bli spilt av i retten, forteller Christoffersen.

De tiltalte snakker rumensk, så det må brukes tolk under rettsmøtene.

Avviser straffskyld

De tiltalte har i fengslingsmøter det siste halvannet året avvist all skyld. Advokat Are Bohne forsvarer en av dem, en 26 år gammel mann Han mener saken ikke burde vært reist.

— Tiltalen går langt i å angripe sigøynernes levesett. Det er meget spesielt at politi og påtalemyndighet reiser tiltale for forhold som ikke straffeforfølges i hjemlandet Romania. Det er der flere av forholdene de er tiltalt for skal ha foregått. Min klient har heller ikke gjort noe straffbart i Bergen. Han ble pågrepet i Sverige, forteller Bohne.

Bohne viser til at saken har vært oppe i statsråd fordi den dreier seg om handlinger begått i utlandet av utlendinger, og dermed Norges forhold til et annet land.

— Jeg opplever at saken har litt politiske overtoner ved at den går så langt i å angripe sigøynernes kultur og levesett, sier Bohne som er overrasket over at regjeringen sa ja til å straffeforfølge de seks tiltalte.

OVERGREP: Flere av de tiltalte skal også ha gjort seg skyldig i voldtekt og seksuelle overgrep mot fire mindreårige jenter
PER LINDBERG (ARKIV)