Det som skulle være en vanlig kontroll, ble noe helt annet for Mona Fjellstad. Etter å ha falt ut fra en hengekøye sommeren 2003, hadde hun fått påmontert en såkalt halovest.

18. september skulle hun til Haukeland for å etterstramme skruene som holder vesten fast i kraniet. Legen (30) som nå står tiltalt i Bergen tingrett, skulle stramme skruene. Da skruen bak på høyre side skulle strammes, fikk hun svært sterke smerter.

— Det var så smertefullt at jeg visste det var noe galt. Det var en helt annen smerte enn det som hadde vært tidligere, sa Fjellstad i retten.

Les også: - Legen endret journalen

- Dette klarer jeg ikke

Hun hadde fått den samme behandlingen flere ganger tidligere, men følte at denne gangen var svært annerledes.

— Til slutt sa jeg at dette går ikke mer, dette klarer jeg ikke, sa Fjellstad.

Legen tok henne da med til en overlege og det ble bestemt å ta CT av hjernen?av hodet. Bildet viste at skruen hadde gått igjennom kraniet. Det ble så forsøkt å feste en ny skrue.

– Da kjente jeg igjen følelsen, og sa at den og gikk igjennom, sa Fjellstad.

Etter en ny CT, som viste at Fjellstad hadde rett, ble det forsøkt å skru på en ny skrue for tredje gang. Denne gangen gikk ikke skruen inn i kraniet.

— Etterpå fikk vi beskjed om veldig mye forskjellig på avdelingen. Det ble gått litt igjennom, men jeg fikk til slutt beskjed av en lege som ikke hadde noe med saken å gjøre, om hvor langt inn skruen hadde gått. Han ba meg om å kontakte Norsk Pasientskadeerstatning, forklarte Fjellstad.

Forlik

Som følge av at skruen hadde gått inn i hjernen, måtte hun gå gjennom flere operasjoner for å fjerne bensplinter. Hun fikk også en stor betennelsesbyll inne i hjernen.

Den tidligere selvstendig næringsdrivende kvinnen er i dag 50 prosent ufør, og i ferd med å søke om 100 prosent uføretrygd.

– Ut av dette fikk jeg blant annet epilepsi. Det går opp og ned, men det er vanskelig både jobbmessig og personlig, og jeg har mye nervesmerter i hodet, sa Fjellstad.

Hun har inngått et forlik med Haukeland Universitetssykehus, og sa i retten at de har erkjent erstatningsansvar, uten at hun ville gå inn på hva dette innebar.

Den tiltalte legen forklarte seg i retten i går, og mener at skruen må ha gått gjennom kraniet før kontrollen den 18. september.

HEIDI RYSTE (mms)
HEIDI TORKILDSON RYSTE (sms)
ALVORLIG SKADE: Skruen forårsaket infeksjon og en byll i kvinnens hjerne, markert på dette røntgenbildet.
BTs førsteside 8. juli 2004