Bjørn Skibenes (56) fra Husnes ble meldt savnet på sjøen klokken 18 fredag kveld. I går kom det frem at politiet via nødnummeret 112 fikk en melding om savnede allerede i 12.30-tiden fredag, uten å ta affære.

Nå skal Spesialenheten for politisaker se på saken.

— Når noen mener at politiets utførelse er klanderverdig, blir saken rutinemessig sendt til Spesialenheten, sier visepolitimester John Reidar Nilsen til bt.no.

- Saken bør få følger

Han bekrefter at operasjonssentralen i Hordaland fikk en oppringning om den savnede klokken 12.35 fredag.

— I dette tilfellet ble ikke lokalt politi kontaktet. Ut fra meldingens innhold var vurderingen der og da at politiets tilstedeværelse ikke var nødvendig, sier Nilsen.

Det var Henning Hellen og Gisle Oddvar Eide som ringte politiet. De var på jobb på et oppdrettsanlegg i Høylandssundet da de reagerte på en sjark som gikk i ring på fjorden.

De mener det er uholdbart at operasjonssentralen ikke varslet lensmannskontoret i Kvinnherad.

— Det er helt forferdelig. Saken bør få følger, sier Gisle Oddvar Eide til avisa Sunnhordland.

- Ville ikke handlet annerledes

Visepolitimesteren har selv hørt igjennom samtalen i loggen, og beskriver den slik:

En person ringer til politiet og forteller at de har observert en båt som gikk i ring. De går ombord og finner en person som sover. De vekker vedkommende, som erkjenner å ha vært trøtt. Det lukter ikke alkohol av ham, og de mistenker ikke promille. De snakker med ham og spør om han ønsker bistand, noe han avslår. De drar fra stedet. Når melder ringer politiet, ser han at båten er på vei videre.

— Ut fra dette må operasjonssentralen vurdere om det er behov for politiets tilstedeværelse. Det er ikke mistanke om noe straffbart, og det var ingenting i meldingen som tydet på at båten ikke var sjødyktig eller at mannen var i nød eller trengte hjelp på noen måte. På det grunnlaget ble det ikke iverksatt noen operative tiltak fra vår side, sier Nilsen.

Nå er det opp til Spesialenheten å vurdere politiets handlemåte.

— På grunnlag av de opplysningene som kom frem av lydloggen, kan jeg ikke se at jeg personlig hadde handlet annerledes, sier Nilsen.

Vurderer nye søk i dag

Politiet vet at den savnede var i kontakt med nær familie i 14-tiden fredag.

— Da fortalte den savnede at han hadde en times gange igjen. Det var ingenting i samtalen som gjorde at vedkommende reagerte, forteller visepolitimesteren.

Fredag kveld, etter at Skibenes var meldt savnet, tok mannskapet på en ambulansebåt kontakt med politiet. De fortalte at de tilfeldig hadde truffet på sjarken i 14-tiden fredag.

— De har fortalt at mannen ombord så ut til å ha det bra. Det er den siste sikre observasjonen av savnede, sier Nilsen.

Arbeidet med å finne Bjørn Skibenes fortsetter. Politiet skal i dag møtes for å planlegge det videre søket, men har ikke lenger håp om å finne ham i live.

— Vi planlegger nye søk, og både undervannssøk og utvidede søk langs land blir vurdert, sier lensmann i Kvinnherad, Sigurd Børve.

Han bekrefter overfor bt.no at politiet i Kvinnherad aldri fikk noen melding om telefonoppringningen. Han ønsker ikke å kommentere saken utover det, og henviser til politiledelsen i Bergen.

OVE OLDERKJÆR
HAR HØRT LOGGEN: - På grunnlag av de opplysningene som kom frem av lydloggen, kan jeg ikke se at jeg personlig hadde handlet annerledes, sier visepolitimester John Reidar Nilsen.ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN
INNSTILT: Lørdag var det for dårlig vær til at frivillige kunne søke fra sjøen.
Geir Remme
LETTE: Mannskapar fra Røde Kors under planleggingen av leteaksjonen.
GEIR REMME
OVE OLDERKJÆR
OVE OLDERKJÆR