— Jeg fikk dårlig samvittighet og kom hit til Norge for å ordne opp i mine problemer, sa mannen til BT torsdag.

Etter det BT kjenner til skal mannen ha kontaktet politiet i mai for å melde seg. Lite skjedde i saken før han selv kjøpte flybillett og kom til Bergen tirsdag. Han meldte seg for politiet på Flesland og tilsto.

— Dette visste vi ikke noe om, sa huseieren da BT snakket med ham torsdag.

Skjer sjelden

Både politiet og forsvarer synes saken er spesiell. Det hører med til sjeldenhetene at etterlyste drar ens ærend til Norge for å tilstå kriminalitet.

Politiet i Bergen har forsøkt å få kloen i ham siden august 2011. De fant hans DNA på en lommelykt etter innbruddet. Litaueren har sittet varetektsfengslet i Frankrike, men ble ikke utlevert til Norge.

Bunadssøljen som ble stjålet.
PRIVAT
STJÅLET: Dette smykket forsvant under innbruddet.
PRIVAT

— Vi fikk ham heller ikke utlevert fra Litauen, men setter pris på at han har bidratt til dette, sier politiadvokat Marita Mellingen ved Hordaland politidistrikt.

— Dette kom brått på oss, sier huseieren som hadde besøk av tyven natt til 3. august 2011.

Han og familien var da på hytten. I retten forklarte tyven at han solgte tyvegodset til en polsk bekjent.

— Jeg fikk 20.000 kroner, forklarte den 28 år gamle mannen som sa han var kokk.

— Han solgte seg billig. Vi ble frastjålet verdier for nesten 200.000 kroner. Det var masse arvegods og bunadssøljer som vi ikke får igjen, konstaterer huseieren.

- En innskytelse

30-åringen ble spurt om hvorfor han brøt seg inn.

— Jeg var i Fredrikstad for å arbeide og var blitt lovet 20.000 kroner i måneden, men fikk bare halvparten. Hjemme i Litauen skyldte jeg mye penger, og jeg var i en fortvilet situasjon, sa huseieren.

— Derfor dro jeg til en venn i Bergen. En kveld var jeg ute og syklet da jeg kom over huset. Det lå i enden av en vei, og det var ikke så mange hus rundt. Dessuten var det mørkt og lå nært trær. Det så ikke ut som noen var hjemme. Jeg skyldte penger og brøt meg inn, sa mannen.

Han sa det hele var en innskytelse, noe huseieren ikke nødvendigvis tror på.

— Før innbruddet så vi en kvinne som så ut som om hun rekognoserte rundt huset vårt. Litt rart at han skulle ha lommelykt med hvis han bare var på sykkeltur, påpeker huseieren.

Ti måneder fengsel

Politiet stiller også spørsmål ved om ikke handlingen var mer planlagt enn det mannen selv innrømmer.

Fredag fikk han dommen basert på tilståelsen torsdag. 28-åringen ble dømt til fengsel i ti måneder. Det var i tråd med aktors påstand.

Forsvarer Arild Dyngeland ba om at straffen ble redusert, men ble ikke hørt.

— Han har reist hit og meldt seg og bør belønnes for det. Uten hans medvirkning hadde saken neppe blitt løst. En straffereduksjon ville ha vært et viktig signal til andre som vurderer å gjøre det samme som min klient har gjort, sa Dyngeland i retten.

Ikke behagelig

Huseieren legger ikke skjul på at han og familien fortsatt er bitter på mannen.

— Masse uerstattelig arvegods forsvant fra oss. Det kan ikke erstattes. Vi satte inn alarm i huset etter innbruddet. Det var ikke behagelig å få fremmede i huset mens vi var på hytten.

Familiefaren synes det er bra at mannen innrømmer tyveriet, men stiller seg likevel tvilende til om han snakker sant.

— Innbruddet virket bedre planlagt enn det han har fortalt. Jeg tror det må ha vært flere med. Hele huset ble gjennomsøkt, sier familiefaren til BT.

Han synes også det er underlig at ikke politiet varslet om at mannen hadde meldt seg.